Ostani doma
Novosti / Zanimljivosti

Nije se znalo da postoje

Ovo nitko nije očekivao: Znanstvenici prvi put u povijesti uočili 'svemirski uragan'

Ovo nitko nije očekivao: Znanstvenici prvi put u povijesti uočili 'svemirski uragan'
Screenshot/YouTube

Tim znanstvenika uspio je detektirati ovu neobičnu pojavu pomoću satelitskih podataka iz 2014. godine

U višim slojevima zemljine atmosfere prvi put je uočena nevjerojatna pojava poznatija kao svemirski uragan, piše NBC News.

Velika količina energije 

Riječ je o masi plazme koja je široka gotovo 100 kilometara, a umjesto vode, kao što je to slučaj kod "zemaljskog" uragana, iz nje su u višesatnoj vrtnji izlijetali elektroni. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Svemirski uragani nisu nikad definirani u teoriji niti viđeni pa se u principu nije ni znalo da tako nešto može postojati. 

Krajem veljače Larry Lyons,  profesor atmosferskih i oceanskih znanosti na Sveučilištu Kalifornija kraljem veljače objavio je znanstveni rad o otkriću svemirskog uragana te je konstatira da ovako nešto nije očekivao. Tim znanstvenika uspio je detektirati ovu neobičnu pojavu pomoću satelitskih podataka iz 2014. godine. 

"Svemirski uragan" spiralnog oblika rotirao se oko svoje osi 200 kilometara iznad Sjevernog pola gotovo osam sati. 

"Mogli smo vidjeti rotirajuće tokove plazme, koji su nas odmah podsjetili na vjetrove uragana. Bili su najjači na rubovima, a snaga im je padala što bliže su bili središtu rotacije. Na isti način ponaša se zrak u uraganu", pojasnio je Lyons. 

Također, uz uragane na Zemlji, a i uz ove novootkrivene u svemiru veže se velika količina energije. U slučaju svemirskih uragana riječ je o neobično brzim i velikim transferima solarne energije. 

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!