Ostani doma
Novosti / Zanimljivosti

neviđena svemirska potraga

Korado Korlević za RTL objasnio sve o meteoritu koji je pao u Dalmaciju: 'Vrijednost može biti od 1000 eura do basnoslovno...'

Hrvatska meteorska mreža krajem prošlog mjeseca snimila je pad meteora na području Dalmacije

U Dalmaciji je pokrenuta do sada neviđena potraga! Traga se za skupocjenim komadićem iz Svemira.

Vezana vijest

Atmosfera

Hrvatska meteorska mreža krajem prošlog mjeseca snimila je pad meteora na području Dalmacije, suženo je područje potrage, želi se što prije pronaći meteorit jer na njega utječu vlaga i oborine, a sa sobom je iz Svemira donio neprocjenjive podatke.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Više detalja je za RTL Danas otkrio Korado Korlević. 

"Njegova veličina je bila veličine nogometne lopte, ali meteori se troše, pa sad smo došli na 100-injak grama. To očekujemo Vrijednost ovisi od kemijskog sastava, od 1000 eura, do basnoslovno, ako je jako rijetki materijal tako da se i u komadićima razmijenjivati po institutima jer je njegova znanstvea vrijednost veća od one marterijalne", pojasnio je Korlević.  

Hrvatska meteorska mreža svake noći snima nebo nad Hrvatskom. Računalo se odakle je došao, a na mapi Sunčevog sustava, njegova putanja je išla blizu Jupiterove, sjekla Marsovu, Zemljinu, ušao je u Venerinu stazu i uletio je u Zemljinu atmosferu, pojsnio je Korlević proces otkrivanja meteora. 

"Zanči, 23. veljače u 23 minute nakon pola noći, a 4 minute je svijetlilo nebo nad Drnišem i smatra se da je ondje negdje pao", kazao je Korlević. 

Potraga za meteorom malo kasni.

"Trebali smo ići prošli vikend, ali bilo je problema. Ići će se ovaj vikend, dvojica s dronovima. Radit ćemo na daljinski, na neki način", kazao je Korlević.

Ima načina kako prepoznati pravi metorit.

"Znamo po kristalima i unutarnjoj strukturi. A onda naši kolege sa Sveučilišta u Manchesteru ispituju izotopski sastav", pojasnio je Korlević.  

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!