Ostani doma
Novosti / Zanimljivosti

Analiza stijena

AUDIO Totalno cool: Poslušajte kako NASA-in rover pogađa laserom stijenu

AUDIO Totalno cool: Poslušajte kako NASA-in rover pogađa laserom stijenu
Twitter/NASA

„Slušate prvi zvučni zapis laserskog udara u stijenu na planetu Mars“

NASA-in rover Perseverance, koji je uz robotski helikopter Ingenuity dio NASA-inog programa istraživanja planeta Mars nazvanog Mars 2020, laserom je pogodio stijenu na tom planetu.

U isječku koji je objavljen na servisu SoundCloud, imamo priliku prvi puta poslušati kako zvuči ovaj uređaj. "Slušate prvi zvučni zapis kako naš rover pogađa laserom stijenu na Marsu“, stoji u tweetu službenog računa Perseverancea.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Ovaj ritmični zvuk tapkanja koju prenosi SuperCam laser s kamerom i mikrofonom na roveru ima razne jačine kako bi uspjeli odrediti sastav stijena koja se nalaze na Marsu", prenosi navedeni tweet.

"Naš mikrofon služi nam da čujemo kako laser pogađa stijenu iz daljine, a i da čujemo roverov jarbol koji se okreće na pješčanoj površini Marsa", piše Sylvestre Maurice sa Instituta za istraživanje astrofizike i planetologije u Toulouse u Francuskoj na NASA-inom blogu.

Vezana vijest

mars

Cilj je ispitati mineralni sastav planeta

SuperCam laser dizajniran je kako bi znanstvenici proučavali mineralogiju planeta i kemijski sastav Marsovih stijena u daljini od 6096 metara. Cilj ove misije je i da znanstvenici pronađu znakove fosiliziranog mikrobiološkog života u stijenama.

Rover laserom gađa stijenu iz daljine, a para koja nastaje znanstvenicima daje ključne informacije o sastavu stijene. Laser zagrijava stijenu na temperaturu od oko 9980 Celzijevih stupnjeva. Posebna kamera zatim analizira plazmu koju ispusti stijena, kako bi se proučio kemijski sastav.

Zanimljivi podaci s Marsa

Ovo nije prvi puta da čujemo Perserveranceove fascinantne snimke nastale na planetu udaljenom od Zemlje stotinu milijuna milja.

Ranije ove godine, Perseverance je objavio prve zvučne zapise s površine Marsa.

Vezana vijest

Mars

"Stvari zvuče vrlo dobro ovdje, a jarbol je instaliran na vrh rovera", stoji u tweetu u kojem se čuju vjetrovi s površine Marsa.

Nisu prošla niti tri tjedna otkad je rover sletio, a već imamo odlične snimke s ovog udaljenog planeta.

Rover ima još mnogo "asova u rukavu", pa će buduće snimke biti još i uzbudljivije.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!