Ostani doma
Novosti / Zanimljivosti

Da, i to je netko istražio

Razlog više za fizičko distanciranje: Može li prdež prenijeti bolesti?

Razlog više za fizičko distanciranje: Može li prdež prenijeti bolesti?
Shutterstock

Zvuči očigledno ali istraživanje o tome može li ispuštanje vjetrova dovesti do prijenosa bolesti je ipak provedeno...

U današnje doba kada smo zbog globalne pandemije opsjednuti time pružaju li kirurške i platnene maske zaštitu od prolaska virusa i drugih patogena, zanimljivo je istraživanje koje je provedeno u Australiji prije još 20-ak godina, vezano za jednu sasvim drugu vrstu kontaminacije.

Naime, medicinska sestra koja je tijekom jedne operacije 2001. godine imala probleme s vjetrovima upitala je neobično pitanje australskog kirurga: Može li svojim tihim puštanjem vjetrova u operacijskoj sali kontaminirati sterilni kirurški pribor. Liječnik kojeg je pitala to krajnje neobično pitanje, Karl Kruszelnick, nije znao odgovoriti na to pitanje, ali je odlučio saznati.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Kontaktirao je mikrobiologa u Canberri kako bi započeli eksperimentalnu studiju. Za razliku od nekih kompliciranih istraživanja, za ovo je bilo potrebno doslovno samo prdnuti na Petrijevu zdjelicu.

Mikrobiolog Luke Tennent zamolio je jednog od svojih kolega da ispusti vjetar na Petrijevu zdjelicu na udaljenosti od pet centimetara.

U istraživanju je kolega morao prvo biti odjeven, a drugi puta između anusa i zdjelice nije smjelo biti ničega na razmaku od pet centimetara.

Odjeća štiti, kao i maske

Nakon što je ispitanik obavio radnju, zdjelice su ostavljene preko noći kako bi se idućeg dana proučavale. Idućeg jutra, Petrijeva zdjelica koja je bila izložena nepokrivenom anusu sadržavala je dva tipa bakterija koji se inače mogu pronaći na ljudskoj koži, te ljudskoj crijevnoj mikrobiološkoj flori, prenosi časopis BMJ.

Zdjelica koja je bila izložena prdežu uz odjeću nije imala nikakve bakterije.

Vezana vijest

Prdnula tijekom vijesti

"Naš je zaključak da je u drugom eksperimentu kontaminacija nastala zbog prdeža", izjavio je dr. Kruszelnicki za Canberra Times.

Kruszelnicki napominje da, iako zvuči odvatno ili čak alarmantno, bakterije koje su ostale na zdjelici nisu bile štetne za ljudsko zdravlje. One su zapravo u rangu bakterija koje možemo pronaći u jogurtu koji jedemo. Ipak, bakterijska kontaminacija se dogodila kada nije bilo fizičke prepreke.

"Naš konačni zaključak? Ne prdite goli kraj hrane", kazao je Kruszelnicki.

Vezana vijest

Dinosaur

I da, prije nego pitate - provedeno je istraživanje još prošle godine vezano za moguću zarazom koronavirusom na taj način, te je zaključeno da se SARS-CoV-2 može naći u plinu koji ispuštaju zaražene osobe, mada nije zabilježen i dokazan slučaj zaraze tim putem. U svakom slučaju, razlog više za socijalno distanciranje.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!