Ostani doma
Novosti / Zanimljivosti

A, sve nas probude

Kome zvona zvone: Jeste li znali da crkvena zvonjava navečer potiče vjernike da se bore protiv korone?

Kome zvona zvone: Jeste li znali da crkvena zvonjava navečer potiče vjernike da se bore protiv korone?
Goran Stanzl, PIXSELL

Iako se po njima možemo orijentirati, stvaraju buku

Jeste li se ikada pitali zašto se crkvena zvona oglašavaju točno u određeno vrijeme, skoro uvijek na puni sat i zvone točno određeni broj puta? 

Osim što najavljuju liturgijska slavlja, mise i razne pobožnosti, crkvena zvona označavaju mnogo toga. Primjerice, pomoću njih možete odrediti koliko je sati po broju zvonjave 'u komadu'. Kad zvone u 15 sati, podsjećaju na Isusovu muku i smrt. Kad zvona zvone ujutro, na podne ili uvečer (tri puta dnevno) podsjećaju nas na taj veliki događaj po kojem je “Riječ Tijelom postala i nastanila se među nama”, prenosi hkm koeln.de

Vezana vijest

Jeste li znali da se 22.6.1593. dogodila u Sisku najslavnija hrvatska pobjeda nad Turcima? To je prva velika pobjeda ujedinjenih kršćanskih snaga srednje Europe protiv osmanske vojske. Ova bitka, nakon niza poraza kršćanskih vojski u 15. i 16. stoljeću, označila je prekretnicu u ratovima protiv Turaka. U spomen tog slavnog događaja mala zvona sisačke i zagrebačke katedrale zvonila su svakog dana u 14 sati i tako podsjećaju na “Predziđe kršćanstva”. 

Vjerovali ili ne, u Njemačkoj navečer u 19:30 i 21:00 zvone duljinom od 5 minuta - tada se želi potaknuti vjernike da u isto vrijeme mole protiv pandemije koronavirusa.

Iako se po njima možemo orijentirati, stvaraju buku

Buka sa i iz vjerskih objekata nije podložna Zakonu o zaštiti od buke. To je rezultiralo time da mnoga inače mirna naselja imaju problem buke crkvenih zvona, prenosi zmz.hr. Preglasna i prerana jutarnja Pozdravljenja utječu na noćni odmor odnosno spavanje. Pozivi na misu su nedjeljom prijepodne kada većina ljudi u svojem domu traži mir i odmor. Nekima je to i jedini dan kada mogu duže spavati. 

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!