Ostani doma
Novosti / Zanimljivosti

heroj rusije

Pulu posjetio poznati ruski kozmonaut i rekorder svemirskih šetnji: 'Imamo nevjerojatno lijepi planet i moramo ga čuvati'

Iako mu je ovo prvi posjet Hrvatskoj, rekao je da je našu zemlju vidio mnogo puta iz svemira

U sklopu "Tjedna kozmonautike u Istri" Pulu je posjetio poznati ruski kozmonaut Sergej Rjazanski. Iako mu je ovo prvi posjet Hrvatskoj, rekao je da je našu zemlju vidio mnogo puta iz svemira.

Proglašen je herojem Rusije, radi najdulje šetnje svemirom koja je trajala čak osam sati. On predviđa da će za pet godina svemir moći posjetiti i prvi turisti.

Vezana vijest

Jurij Gagarin

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Učenici industrijsko-obrtničke škole Pula danas su susreli kozmonauta Sergeja Rjazanskog i zadivili ga nekim od svojih izuma. Od mašine za pranje jednog para čarapa do robotske trke na prstenac, a lansirali su i nekoliko svemirskih sondi.

''To mi je bilo jako zanimljivo s time da kad smo zadnji put to lansirali ja sam bila u avionu jer mi je bio rođendan i to mi je bio rođendanski poklon'', rekla je Danijela Kovačević, bivša učenica industrijsko–obrtničke škole Pula.

Vezana vijest

astronaut

Rjazanski je u svojoj domovini prozvan herojem Rusije jer je postavio svjetski rekord u najduljoj šetnji svemirom. No danas je više pričao o suživotu na zemlji.

''Moram reći da imamo nevjerojatno lijepi planet i moramo ga čuvati i o njemu brinuti kako bismo mogli živjeti u miru na planeti Zemlji'', kazao je ruski biolog i kozmonaut Sergej Rjazanski.

Kaže kako svemirski turizam možemo očekivati već za pet godina, a cijene svemirskih putovanja ovisiti će o broju posjetitelja. Pitali su ga i kako se njegova obitelj nosi s opasnom profesijom...

Vezana vijest

Gagarin

''Kako se kod nas kaže - idiot u obitelji mora biti samo jedan i to je mjesto već zauzeto'', rekao je Rjazanski.

U svemiru je proveo 304 dana, a okinuo je čak 350.000 fotografija našeg planeta. 50 najboljih trenutačno je izloženo u tehničkom muzeju Nikola Tesla u Zagrebu.

''Inače je on u Rusiji sada u penziji, ali je itekako aktivan, pravi media maker, animator za djecu, za učenike, za svih nas na svijetu da malo vidimo da ove naše prizemne stvari nisu važne koliko je važno da budemo ljudi kako na zemlji tako i u svemiru'', rekao je Marino Tumpić, voditelj astronomske udruge Vidulini.

Vezana vijest

Kozmonauti

Tjedan kozmonautike otvoren je otkrivanjem biste Jurija Gagarina u spomen 60. godišnjice njegovog prvog svemirskog putovanja.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!