Ostani doma
Novosti / Zanimljivosti

Nova studija pokazala

Vitamini mogu biti od pomoći: Teže ćete se zaraziti koronom ako koristite neki od ovih dodataka prehrani

Vitamini mogu biti od pomoći: Teže ćete se zaraziti koronom ako koristite neki od ovih dodataka prehrani
Thinkstock

Pritom je zanimljivo da su oni za žene bili snažnije izraženi nego za muškarce

Cjepiva su jedina koja mogu smanjiti i obuzdati širenje virusa Covida-19, no cjepiva se, iako su razvijena neočekivano brzo, relativno sporo distribuiraju, barem u većem dijelu svijeta, što uključuje i Hrvatsku. . Znanstvenici stoga istražuju postoje li neke druge stvari, poput antiviralnih lijekova ili dodataka prehrani, koje nam mogu pomoći u manjoj ili većoj mjeri. 

Jedno novo veliko istraživanje objavljeno u časopisu British Medical Journal Nutrition, Prevention & Health otkrilo je da postoji određena povezanost između obolijevanja od covida-19 i uporabe nekih dodataka prehrani. Ne koriste kao zaštita, ali mogu biti od pomoći. 

Pandemija je potaknula sve da pohrle u ljekarne po dodatke prehrani, vitamine...

Za početak podsjetimo još jednom da su znanstvena istraživanja pokazala da su potencijalne koristi od multivitamina i dodataka prehrani vrlo ograničene. Dodaci prehrani uglavnom se preporučuju samo onda kada imamo jasno dijagnosticiran njihov manjak koji ne unosimo kroz prehranu. Vitamini su, ipak,  bili među prvim proizvodima koji su nestajali s polica ljekarni.

"Tržište dodataka prehrani u Velikoj Britaniji poraslo je za 19.5 posto u razdoblju koje je prethodilo nacionalnom lockdownu početkom ožujka 2020. Pritom je prodaja vitamina C skočila za 110 posto, a prodaja multivitaminskih dodataka za 93 posto. Slično tome, prodaja suplementa cinka porasla je za 415 posto tijekom sedmodnevnog razdoblja na vrhuncu zabrinutosti zbog covida-19 u SAD-u koje je završilo 8. ožujka", napisao je u svojem uvodu u studiju autorski tim. Dodaci mogu biti od iznimne koristi, ali samo u određenim situacijama. 

Vezana vijest

socijalni radnici

Najveća korist od vitamina D, probiotika i omega-3

Međunarodni znanstveni tim u novoj je studiji koristio podatke iz aplikacije koju je zdravstvena znanstvena tvrtka Zoe početkom 2020. godine pokrenula pod imenom COVID-19 Symptom Study app, a koja je sudionicima postavila širok spektar pitanja, uključujući i jesu li koristili dodatke prehrani poput probiotika, češnjaka, ribljeg ulja, multivitamina, vitamina D, vitamina C ili cinka. Također ih je pitala jesu li bili testirani na SARS-CoV-2 i kakvi su bili rezultati.

Ukupno je na upitnik do 31. srpnja 2020. odgovorilo 445.850 sudionika ankete iz Velike Britanije, SAD-a i Švedske, što je timu omogućilo prikupljanje puno podataka korisnih za analizu. U Velikoj Britaniji, iz koje je dolazila velika većina ispitanih, nešto manje od pola njih koristilo je neku vrstu dodatka. Oko 6 posto onih koji su uzimali suplemente bilo je pozitivno na testu na SARS-CoV-2, dok je od onih koji nisu uzimali suplemente bilo pozitivno oko 6.6 posto. To je razlika od oko 2500 ljudi.

"U britanskoj kohorti korisnici koji redovito dopunjavaju svoju prehranu multivitaminima imali su manji rizik od pozitivnog testiranja na SARS-CoV-2 za 13 posto, kod onih koji koriste vitamin D rizik je bio manji za 9 posto, kod korisnika probiotika za 14 posto, a kod korisnika omega-3 masnih kiselina za 12 posto", napisali su znanstvenici. "Nije bilo značajnih povezanosti kod onih koji koriste cink, vitamin C ili češnjak."

Ukupna korist nije velika

Prije svega, riječ je o opservacijskoj, odnosno promatračkoj studiji koja se temelji na samoprijavljivanjima sudionika, što znači da je vrlo teško utvrditi uzročno-posljedičnu povezanost koja bi dokazivala da su baš vitamini ili dodaci prehrani rezultirali s manje pozitivnih testova za covid-19.

Tim je u istraživanju proveo kontrolu za dob, spol, tjelesnu masu i brojne druge čimbenike. Također je pokušao uzeti u obzir pristranost sudionika sklonih zdravlju, što podrazumijeva da će oni koji uzimaju vitamine vjerojatno istovremeno biti ljudi koji se više brinu o zdravlju. To pak znači da će također biti zdraviji na druge načine, uključujući i tjelovježbu i pridržavanje epidemioloških mjera. Takva pristranost mogla je utjecati na rezultate, prenosi science alert.

Vezana vijest

Kako izgleda Odjel intezivnog liječenja Covid pozitivnih pacijenata u KB Dubrava?

No čak i nakon što su sve to uzeli u obzir, rezultati su i dalje bili prisutni. Pritom je zanimljivo da su oni za žene bili snažnije izraženi nego za muškarce. Naime, za muškarce nije bilo značajnije razlike povezane s dodacima, dok su kod žena rezultati bili prisutni u svim dobnim skupinama i u svim skupinama po tjelesnoj masi.

Žene peru ruke i nose maske češće

Rezultati su se također malo razlikovali između SAD-a i Švedske. Recimo, pokazalo se da dodaci omega-3 nisu bili od koristi švedskim ženama, dok su probiotici i vitamin D bili od koristi američkim muškarcima.

"U dosad najvećoj opservacijskoj studiji o infekciji virusom SARS-CoV-2 i upotrebi dodataka prehrani na preko 400.000 korisnika aplikacija iz tri različite zemlje pokazali smo da postoji značajna povezanost između korištenja dodataka omega-3 masnih kiselina, probiotika, multivitamina i vitamina D i manjeg rizika od pozitivnih ishoda na testiranjima na infekciju SARS-CoV-2", napisao je tim u komentaru studije.

No znanstvenici su istaknuli da su efekti dodataka prehrani postali mali kada su u obzir uzeli sve moguće čimbenike koji su mogli utjecati na rezultate.

"Žene koje kupuju vitamine mogu istovremeno biti zdravstveno osvještenije od muškaraca, što znači da mogu više koristiti maske za lice i prati ruke. Doista, u našim podacima otkrili smo da žene imaju sklonost da maske nose češće od muškaraca", dodali su.

Čak i mali postoci mogu spasiti živote

Nakon svega, rezultati pokazuju skromne razlike, što su autori istaknuli u naslovu studije. Primjerice, kod sudionika iz Velike Britanije uzimanje vitamina smanjilo je apsolutni rizik od obolijevanja od covida-19 za manje od 1 posto.

S druge strane, autori ističu da na razini populacije čak i mali postoci mogu spasiti živote pa smatraju da je neophodno utvrditi jesu li vitamini zaista ono što čini neku razliku. Stoga su pozvali kolege da provedu velika klinička ispitivanja kako bi se potencijalni učinci dodataka prehrani testirali u kontroliranijim uvjetima.

O nekim mogućim koristima konzumacije vitamina D i preporukama HZJZ-a i WHO-a u tom kontekstu već smo pisali na Indexu. Zaključak do kojeg smo došli bio je sličan kao u ovoj studiji - da od vitamina ne treba očekivati čuda.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!