Ostani doma
Novosti / Zanimljivosti

NESREĆA POKRENULA RASPRAVE

Automobil koji vozi sam - san snova ili opasna budućnost? Cvetojević: 'Na autocestama sam većinom na autopilotu'

Mnogim zaljubljenicima u tehnologiju i automobile ostvarila su se maštanja pojavom autonomnih vozila

Automobil koji vozi sam - san snova ili opasna budućnost? Nova nesreća Teslina automobila pokrenula je lavinu rasprava o sigurnosti, odnosno nesigurnosti autonomnih vozila. U američkom Texasu dvojica muškaraca izgubila su život upravo u automobilu s aktiviranim autopilotom.

Mnogim zaljubljenicima u tehnologiju i automobile ostvarila su se maštanja pojavom autonomnih vozila. Saši Cvetojeviću ovo je drugi Tesla električni automobil u 7 godina i opcija autopilota čini mu vožnju još ugodnijom.

''Većinu mojih vožnji na autocestama vozim na autopilotu. Nekad u gradu kada je gužva i onda mi on omogućava da krene, stane, zaokrene i da jednostavno mogu biti malo opušteniji, ali i dalje moram pratiti cestu i biti skoncentriran na cestu'', rekao je Saša Cvetojević, poduzetnik i vlasnik električnog automobila.

Što nisu bili dvojica Amerikanaca. Poginuli su u Teslinom automobilu nakon što se zabio u drvo i zapalio. Policija je ustvrdila da za vrijeme autopilota nitko nije bio za upravljačem - jedan je bio na suvozačkom, a drugi na stražnjem sjedištu.

Vezana vijest

Umjetna inteligencija, prilog

''Izuzetno je malo vjerojatno da je autopilot bio uključen. Postoji veliki niz sigurnosnih procedura da biste vi mogli s autopilotom voziti. Primjerice ruke moraju biti na volanu, vi morate biti na sjedalu, postoji senzor, morate biti vezani, autopilot prepoznaje oznake brzine i ne dozvoljava preko 10 kilometara od dozvoljene brzine'', kazao je Cvetojević.

O cijelom slučaju nad kojim se provodi policijska istraga oglasio se i Elon Musk.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

''Tesla se s aktiviranim autopilotom približava 10 puta manjoj mogućnosti za nesreću od prosječnog automobila'', napisao je na Twitteru Musk.

Iz Tesle naglašavaju da su u prvom kvartalu ove godine zabilježili tek jednu nesreću na oko 4 milijuna prijeđenih milja uz korištenje Autopilota. Pouzdanijem radu autonomnih vozila u Hrvatskoj pridonijet će i uvođenje nove 5G tehnologije.

Vezana vijest

Elon Musk''Naše vrijeme odaziva je dvjestotinjak milisekundi, a automobil da bi mogao na vrijeme zakočiti, donijeti odluku da će krenuti u nekom drugom smjeru mora reagirati puno brže. I onda mu upravo ta mogućnost 5G mreže koja se zove niska latencija daje dovoljno vremena, odnosno dovoljno je brz da može pravovremeno donijeti odluku'', rekla je Nataša Malić, direktorica HT-a za planiranje i inženjering pristupnih mreža.

A Tesli će osim ovakvih nesreća i pada dionica na burzi, pomutnju na tržištu izazvati i kineski div Xiaomi. U idućem desetljeću u razvoj električnih automobila namjeravaju uložiti čak 10 milijardi dolara.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!