Ostani doma
Novosti / Zanimljivosti

novo istraživanje

Začuđujući rezultati nove studije: Pozadinska radijacija možda utječe na - zdraviji život?

Začuđujući rezultati nove studije: Pozadinska radijacija možda utječe na - zdraviji život?
shutterstock

"Ovakva saznanja mogu pružati neku vrstu olakšanja ljudima koji žive u područjima visoke pozadinske radijacije"

Iako je radijacija nešto prema čemu, zbog nuklearnih katastrofa i posljedica nuklearnih testiranja i atomskih bombi bačenih u Drugom svjetskom ratu s pravom gajimo podozrivost, jedna vrsta radijacije možda ima pozitivne zdravstvene učinke. Prema novom istraživanju grupe znanstvenika na Sveučilištu Ben-Gurion u Izraelu, naime, velika izloženost pozadinskoj radijaciji možda može zapravo prouzročiti zdraviji život, piše Futurism.

Pozadinska radijacija je tip ionizirane radijacije koja potječe iz prirodnih, ali i umjetnih izvora. Prirodni izvori uključuju kozmičku radijaciju iz svemira te radioaktivni materijal koji se prirodno proizvodi. S druge strane, umjetne izvore čini sve od rengenskih zraka u medicini do testiranja nuklearnih oružja.

Podaci su iznenađujući

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

U istraživanju objavljenom u časopisu Biogerontology, analizirani su podaci o pozadinskoj radijaciji koji datiraju još od 1960-ih. Riječ je o istraživanju više od tri tisuće područja SAD-a pomoću Environmental Protection Agency kalkulatora za količinu radijacije.

Podaci istraživanja uspoređeni su sa stopama oboljelih od raka te stopama životnog vijeka u SAD-u. Podaci koje su pronašli bili su iznenađujući! Oni koji su živjeli u području gdje je razina pozadinske radijacije bila veća, imali su iznenađujući nižu mogućnost oboljevanja od raka pluća, štitnjače, debelog crijeva i rektuma.

"Pomoću ovog istraživanja pokazali smo da je životni vijek onih ljudi koji žive u području relativno visoke pozadinske radijacije u prosjeku dulji za dvije i pol godine", napisali su znanstvenici.

"Izloženost visokom stupnju pozadinske radijacije pridonosi boljem zdravstvenom stanju", dodali su. 

Vezana vijest

Černobil

"Ovakva saznanja mogu pružati neku vrstu olakšanja ljudima koji žive u područjima visoke pozadinske radijacije", rekao je Doug Seserman, izvršni direktor American Associatesa na sveučilištu.

Umjesto da tvrde da visoko pozadinsko zračenje izravno uzrokuje bolje zdravstveno stanje pojedinaca, znanstvenici predlažu da bi i dalje trebalo imati na umu da bi izloženost trebala biti što manja jer je bilo koja razina ionizirajućeg zračenja štetna.

I dalje nije potvrđeno bi li rezultati istraživanja bili jednaki da su uključene i više stope pozadinske radijacije nastale iz nekih drugih izvora osim prirodnih.

"Razumno je pretpostaviti da prag zračenja postoji, no ipak je viši od gornje granice razine prirodne pozadinske radijacije u SAD-u", napisali su izraelski znanstvenici.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!