Ostani doma
Novosti / Zanimljivosti

ako ste se pitali

Što se dogodilo s bijelim psećim izmetom koji je bio posvuda do prije dvadesetak godina?

Što se dogodilo s bijelim psećim izmetom koji je bio posvuda do prije dvadesetak godina?
Tomislav Miletic/PIXSELL

To nije bio proizvod vaše mlade mašte, kredasti, bijeli pseći izmet zaista je bio svugdje u 1970-ima i 80-ima

Od kabina za fotografiranje do gumica za pisaće strojeve i indigo papira, mnoge su stvari koje su bile uobičajene prije nekoliko desetljeća postupno ukinute novom tehnologijom. Razlog nestanka bijelog psećeg izmeta, međutim, manje je očit.

Vezana vijest

Psi korona

Pseća hrana je sadržavala prekomjernu količinu minerala

To nije bio proizvod vaše mašte, kredasti, bijeli pseći izmet zaista je bio posvuda u 1970-ima i 80-ima. Počeo je postajati rjeđi prizor devedesetih, a danas ga praktički nema. Osim što je kultura kupljenja za svojim ljubimcima uzela maha, postoji tome još jedan razlog.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Psi i dalje naravno obavljaju svoje kao i prije 30 godina, ali zahvaljujući promjenama u formulama hrane za kućne ljubimce, promijenio se izgled njihove stolice.

Krivac za bijeli otpad pasa u prošlosti bio je višak kalcija. Pseća hrana nekada je sadržavala prekomjernu količinu mesnog i koštanog brašna, koji oboje sadrže puno minerala. Sve što pas nije mogao preraditi, završilo je u njegovom izmetu, a kako se mokra tvar sušila na suncu, tvrdi kalcij bi se stvrdnuo. To je dovelo do mrvičaste, mumificirane nakupine koja je zasipala naše pločnike i zelene površine.

Vezana vijest

Pas i covid , ilustracija

Danas se komercijalne marke hrane za kućne ljubimce manje oslanjaju na koštano brašno kao jeftino punilo. Svojim su proizvodima dodali više vlakana i smanjili udio kalcija. Rezultat je zdraviji otpad prirodnijeg izgleda.

Još uvijek je moguće da psi unose previše kalcija u prehrani u 21. stoljeću, tako da bijeli pseći izmet nije zauvijek nestao. Budući da je to rijetko, trebali biste obavijestiti veterinara kad god opazite promjenu boje na stolici vašeg ljubimca. Bijele mrlje na psećim izmetima mogu pak biti znak ozbiljnijeg problema poput crva. 

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!