Ostani doma
Novosti / Zanimljivosti

analiza prvog uzorka

Želite li znati hoće li vaše dijete imati alergije kada odraste? Evo što biste detaljno trebali proučiti

Želite li znati hoće li vaše dijete imati alergije kada odraste? Evo što biste detaljno trebali proučiti
Shutterstock

Znanstvenici su ustanovili da bi ovo moglo otkriti hoće li dijete tijekom života imati alergije

Prva stolica novorođenog djeteta nije nešto što bi mnogi htjeli detaljno proučavati, no nedavnim istraživanjem, znanstvenici su ustanovili da bi ona mogla otkrivati hoće li dijete tijekom života imati alergije, piše Science alert.

Mekonij, prva stolica novorođenčeta, sastoji se od plodne vode i ostalih tvari koje je dijete progutalo dok je bilo u maternici, između ostalog, i one iz kojih se počinje stvarati mikrobiom i imunološki sustav. Boja mu je tamno zelena, a stvara se već u 16. tjednu.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Ako uravnotežena mješavina tih tvari nije pronađena u prvom uzorku izmeta, znanstvenici smatraju da bi to moglo usporiti razmnožavanje korisnih bakterija u crijevima te uzrokovati razvoj alergija, astme pa čak i ekcema. 

Vezana vijest

koronavirus djeca

Znanstvenici su analizirali 100 uzoraka mekonija u sklopu longitudinalnog istraživanja o zdravlju djece. Te reprezentativne uzorke onda su uspoređivali s alergološkim testovima djece u dobi od jedne godine.

Nedovoljno korisnih bakterija

Rezultati su pokazali da su ona djeca koja su razvila alergije do tog trenutka imali manje raznolike metabolite (međuproizvodi metabolizma) u mekoniju. ''Smanjena raznolikost prvenstveno je detektirana u broju aminokiselina i vitamina'', rekla je Charisse Petersen sa sveučilišta British Columbia u Kanadi.

Iz tih molekula stvara se mikrobiom koji se počinje razvijati u trenutku kada se mikroorganizmi počnu razmnožavati u djetetovim crijevima. ''Naše tijelo tolerira mikroorganizme i dopušta da se oni razmnožavaju, a zauzvrat 'uče' naš imunološki sustav da nema pretjeranu reakciju na svaki benigni signal'', rekla je Petersen.

Vezana vijest

Bebe blizanci

Petersen također misli da neka djeca, nažalost, nemaju dovoljno takvih korisnih bakterija koje pomažu stvoriti jak imunološki sustav.

Tim znanstvenika za potrebe istraživanja uzeo je u obzir i izloženost djeteta antibioticima, pušenje tijekom trudnoće, obiteljsku povijest bolesti kao i vrstu poroda, no u konačnici, ni jedan od tih faktora nije mogao objasniti dobivene rezultate. 

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!