Ostani doma
Novosti / Zanimljivosti

Prvi rimski car

Veliko arheološko otkriće: Pronađena je mramorna glava cara Augusta stara čak 2000 godina

Veliko arheološko otkriće: Pronađena je mramorna glava cara Augusta stara čak 2000 godina
Facebook/: Soprintendenza Archeologia, Belle Arti e Paesaggio del Molise

Radilo se o važnom kipu. Možda je stajao u hramu posvećenom kultu carske obitelji ili na forumu.

U Iserniji u Italiji pronađena je mramorna glava prvog rimskog cara Augusta koja je stara 2000 godina. 

Arheolog Francesco Giancola ostvario je ovaj nevjerojatni nalaz tijekom restauratorskih radova na srednjovjekovnom zidu koji se 2013. godine srušio zbog jakih kiša.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Kada smo krenuli kopati iza zida, vidio sam da je zemlja počela imati drugačiju boju. Nastavili smo kopati preciznim alatom i pojavio se blok mramora. Odmah sam vidio da se radi o glavi Augustovog kipa, zbog kose i oblika očiju", rekao je Giancola.

Glava visoka 35 centimetara pripada periodu između 20. i 10. godine prije nove ere. Bila je dio kipa koji je bio viši od dva metra. Izrađena je od istog mramora koji je koristio talijanski renesansni umjetnik Michelangelo, a prikazuje mladog Augusta, koji je prvi car Rima postao 27. godine prije nove ere.

Vezana vijest

crvi

"Radilo se o važnom kipu. Možda je stajao u hramu posvećenom kultu carske obitelji ili na forumu. Ali to su samo hipoteze jer ne znamo gdje se na ovom području nalazio forum", objasnila je arheologinja Maria Diletta Colombo.

Isernia, u drevnom svijetu poznata kao Aesernia, prvotno je bila područje na kojem je obitavao italski narod (Italici) Samniti, a kasnije je postala rimska kolonija. Grad je djelomično uništen tijekom Drugog svjetskog rata, ali je kasnije obnovljen.

"Isernia ima vrlo bogatu povijest. Ispod cijelog grada nalaze se arheološki ostaci", rekao je gradonačelnik Giacomo D'Apollonio za CNN i dodao kako su tijekom iskapanja otkrivene i prazne srednjovjekovne grobnice te predmeti od terakote.

Isernia, Via Occidentale. La migliore risposta alle polemiche strumentali di tutti quelli che hanno parlato senza aver...

Objavljuje Soprintendenza Archeologia, Belle Arti e Paesaggio del MoliseČetvrtak, 29. travnja 2021.
Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!