Ostani doma
Novosti / Zanimljivosti

'overture'

Američka kompanija planira proizvesti 15 supersoničnih putničkih aviona do 2029. godine! Ipak, postoje dva velika razloga za zabrinutost

Američka kompanija planira proizvesti 15 supersoničnih putničkih aviona do 2029. godine! Ipak, postoje dva velika razloga za zabrinutost
AP Images

Tipični putnički zrakoplov doseže brzinu od oko 900 km/h, no očekuje se da bi Overture mogao letjeti brzinom od 1805 km/h

Američka zrakoplovna kompanija United Airlines najavila je planove da kupi 15 nadzvučnih putničkih aviona do 2029. godine, piše BBC.

Letovi takvih zrakoplova su završili nakon što je Concorde povučen iz prometa 2003. godine. Novi model Overture proizvodit će kompanija Boom iz Denvera, a probni let tek se treba dogoditi.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Nadzvučni putnički zrakoplovi putuju, kako i samo ime kaže, nadzvučnom brzinom te prevoze putnike i teret. Na visini od 18,300 metara, to znači da putuju brzinom većom od 1060 km/h.

Vezana vijest

Rafale, 3D grafika

Tipični putnički zrakoplov doseže brzinu od oko 900 km/h, no očekuje se da bi Overture mogao letjeti brzinom od 1805 km/h. To znači da bi se vrijeme potrebno za transatlantske letove, primjerice od Londona do New Yorka, prepolovilo.

No, ipak postoje dva velika razloga za zabrinutost: To su onečišćenje i buka. ''Da bi avion mogao letjeti brzinom većom od brzine zvuka, za to mu je potrebna puno veća snaga i puno više goriva'', rekla je Kathy Savitt iz kompanije Boom. No, Savitt očekuje da će njihovi zrakoplovi imati nultu stopu emisije stakleničkih plinova.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!