Ostani doma
Novosti / Zanimljivosti

Klečati ili ne?

Direktova analiza gorućeg pitanja uoči EURA. HNS: 'U kontekstu Hrvatske to ne predstavlja simbol borbe protiv rasizma'

Sve je počelo još 2016. godine

Klečati ili ne klečati, pitanje je sad, uoči početka Eura u nogometu. Trebaju li igrači prije utakmice kleknuti u znak podrške borbi protiv rasizma? Nema tko nema stav po ovom pitanju. Na zadnjoj utakmici Hrvatske, Belgijanci su klečali dok su Modrić i ekipa stajali. Englezi s kojima igramo u nedjelju kleče, a njihovi navijači im pritom zvižde.

Sve je počelo još 2016. kad je igrač američkog nogometa Colin Kapernik kleknuo za vrijeme himne i dignuo stisnutu šaku u zrak, pa su počeli i svi ostali igrači u svim ostalim sportovima. Sve se ponovno aktualiziralo prošle godine nakon slučaja Georgea Floyda kad se klečanje vratilo i prelilo i u Europu. 

Hrvatski nogometaši na nogama, a Belgijci u Bruxellu na koljenima. Tko će klečati prije utakmica - glavno je to pitanje uoči Europskog prvenstva.


Znate li zašto su belgijski igrači klečali?


Mirko, Zagreb: "Valjda zato što su vjernici."

Vojko iz Zagreba:  "Pa možda je to zbog onog crnca kojeg je policajac prignječio u Americi."

Andrea, Zagreb: "Black lives matter, to mislim. They really do."

Zdeslav, Zagreb: "Svi životi vrijede, ne samo crni."

Goran, Zagreb: "Previše je to politički. Od NBA do svih drugih liga na svijetu, pretjeruje se".

Sve je počelo 2016. Colin Kaepernick kleknuo je za vrijeme himne kako bi izrazio protest protiv države, koja, kako je tada rekao, ugnjetava crnce i ljude druge boje kože. Uslijedio je val podjela. Tko kleči, tko ne bilo je glavno pitanje na presicama. Trump i dio navijača snažno su se obrušili na one koji kleče. A Kaeprnicku više nije produljen ugovor. Prošle godine nakon uvojstva George Floyda i novih prosvjeda i sportaši diljem svijeta počeli su klečati. Englezi, Belgijci, Austrijanci na ovom Euru će klečati. Hrvatska se pak pridružila Česima, Mađarima i Poljacima koji su odlučili preskočiti tu gestu.HNS dao mišljenje

 


U HNS-u o ovoj temi nisu htjeli pred kamerama, ali poslali su nam priopćenje u kojem kažu da oni ne nameću obvezu klečanja i da svaki igrač po tom pitanju ima slobodan izbor.


"Hrvatski nogometni savez smatra da svi igrači imaju pravo na svoje mišljenje o ovakvim temama i pravo na odabir.
Hrvatski nogometni savez poštuje stav hrvatskih reprezentativaca te neće nametati obvezu klečanja koje u kontekstu hrvatske kulture i tradicije ne predstavlja simbol borbe protiv rasizma ili diskriminacije".

Svaka čast Lukakuu i Hazardu, ali vatrenima ne može nitko prigovoriti.

Miroslav Ćiro Blažević, bivši nogometni izbornik: "Belgija je jedna imperialistička nacija. Oni su učinili jednu hvalevrijednu gestu, to je uistinu onaj tko ima muda refleks jer ništa kao šport ne može publicirati neki događaj i oni su to iskoristili. Nitko ne može Hrvatskoj prigovoriti za bilo što jer naši dečki su živi džentlmeni i oni se ponašaju tako da kako sam rekao veliki postotak onih koji žive na ovoj planeti navija za kockaste, za Hrvate".

Navijanja je nedostajalo kada su na travnjak izašli engleski reprezentativci. Njihovim navijačima nije se svidjelo to što kleče pa su ih na utakmicama izviždali.

Ivan Ivković, sportski analitičar: "Oni smatraju da je to postao dio nogometnog folklora koji ne služi više ono čemu bi inicijalno trebao i da to nije mjesto za te borbe. Oni imaju taj lapuraltistički stav prema nogometu - da nogomet treba služiti zabavi, nadmetanju i svemu ostalom što uz to ide i da je ovaj dio zapravo nepotreban i da služi UEFA-i kako bi prikrila neke svoje motive".

Kapetan Harry Kane i ostatak momčadi ne misle odustati.

Luke Shaw, engleski reprezentativac: "Svi smo se odlučili na to, i slažemo se da je bilo ispravno kleknuti. To je jednostavno. Nastavit ćemo to raditi i vjerujemo u to. Nećemo stati."

Neki su se zapitali je li zapravo riječ o političkim porukama koje inače Fifa i Uefa strogo zabranjuju i još strože kažnjavaju.

"Uefa i FiFA su tu malo nedorečeni jer s jedne strane kada imate igrače Barcelone koji propagiraju samostalnu Katalunju onda su kažnjeni zbog toga. Uefa želi ići prema nekim univerzalnim porukama koje su opće prihvaćene - poput protiv rasizma, protiv ksenofobije, za ravnopravnost. Imali smo i slučaj na drugoj strani gdje Norveški igrači zapravo izlaze s drugačijom porukom - za ljudska prava za radnike u Katru. To su njemački igrači napravili i Uefa je dosta dobro reagirala na to", rekao je Ivković.

U petak počinje prvo pandemijsko Europsko prvenstvo. Prema časopisu Analyst koji se poslužio umjetnom inteligencijom - vatreni imaju samo 1% šanse za osvajanje naslova. Najviše šansi da podignu trofej imaju Francuzi, a na 9 mjestu su Englezi protiv kojih igramo za pet dana. Tada ćemo saznati hoće li se naši reprezentativci predomisliti i kleknuti i hoće li Engleze na Wembleyu domaća publika ponovno izviždati.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!