Ostani doma
Novosti / Zanimljivosti

prstenasta pomrčina

Pomrčina Sunca i 'vatreni prsten'! Evo kada će se danas moći vidjeti iz Hrvatske, no budite oprezni

Pomrčina Sunca i 'vatreni prsten'! Evo kada će se danas moći vidjeti iz Hrvatske, no budite oprezni
Shutterstock

Kao i uvijek, savjet je da ne pokušavate gledati u Sunce golim okom jer to može nanijeti ozbiljnu štetu.

U četvrtak je vrijeme za nebeske čarolije jer će veći dio sjeverne hemisfere postati svjedokom pomrčine Sunca.

Ovaj događaj naziva se prstenastom pomrčinom, a moći će se vidjeti Mjesec koji se kreće po licu naše zvijezde, koji međutim neće u potpunosti blokirati svjetlost koja dolazi.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Umjesto toga, ostat će samo tanki djelić sjaja koji će zasjati oko Sunčevog diska.

Najbolje će se moći vidjeti na Arktiku, piše BBC. Da, tamo ne živi puno ljudi, ali dobar dio Zemlje i dalje će moći vidjeti djelomičnu pomrčinu u kojoj se čini da Mjesec "zagriza" veliki dio Sunca.

To uključuje istok Sjedinjenih Država i sjevernu Aljasku, s većim dijelom Kanade, Grenlanda i dijelovima Europe i Azije, kao i Ujedinjeno Kraljevstvo, Škotsku i Island, gdje će se moći vidjeti 40 posto pomrčine Sunca. U Zagrebu pomrčina će biti vidljiva u 12 sati i 35 minuta. 

Vezana vijest

Festival

Nemojte gledati u pomrčinu golim okom

Kao i uvijek, savjet je da ne pokušavate gledati u Sunce golim okom jer to može nanijeti ozbiljnu štetu. Svatko tko gleda prema nebu to smije činiti samo uz pomoć zaštitne opreme za gledanje, poput odobrenih naočala za pomrčinu ili projektora s rupama.

Današnja pomrčina započinje izlaskom sunca u Ontariju u Kanadi u 10:49 po britanskom lokalnom vremenu. Zatim prelazi preko vrha svijeta, uključujući i sjeverni pol, da bi na kraju stigao do ruskog Dalekog istoka u 12:33 po britanskom lokalnom vremenu. 

Mjesto koje će uživati u najdužoj pomrčini, duljine gotovo četiri minute, nalazi se usred tjesnaca Nares, uskog kanala koji kanadski arhipelag dijeli od Grenlanda.

Za sva druga mjesta postoji mnoštvo kalkulatora u koje možete unijeti najbliži grad ili mjesto kako biste dobili relevantnije termine, kao što je ovdje, dok za Zagreb možete provjeriti ovdje

Vezana vijest

Lisica na Črnomercu

Ne može svaka pomrčina biti potpuna

Mjesečeva putanja oko Zemlje nije savršeno okrugla; udaljenost satelita od planeta varira od oko 356.500 km do 406.700 km.

Ako se dogodi da Mjesec pomrači Sunce na bliskoj strani njegove orbite, on potpuno blokira zvijezdu i dolazi do potpunog pomračenja. Ali ako Mjesec pomrači Sunce na udaljenoj strani svoje orbite, kao sada, satelit neće u potpunosti zakloniti disk zvijezde i vidjet će se "vatreni prsten" ili prstenasta sunčeva svjetlost.

"Pomrčina nam daje priliku da se povežemo sa Suncem", rekla je prof. Lucie Green iz svemirskog laboratorija UCL Mullard.

"Obično je naša zvijezda tako blistavo sjajna da ne obraćamo puno pažnje na nju. Ali tijekom pomrčine ovog ili onog oblika, možemo - ako gledamo sigurno - gledati Mjesec kako klizi ispred Sunce i podsjetite se ovog sunčanog Sunčevog sustava u kojem živimo ", objasnila je. 

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!