Ostani doma
Novosti / Zanimljivosti

Oceanovih... pet

Znate li koliko ima oceana na Zemlji? E pa, u krivu ste, sada će ih biti pet

Znate li koliko ima oceana na Zemlji? E pa, u krivu ste, sada će ih biti pet

Novi član oceanske obitelji - Južni Ocean pridružio se Arktičkom, Atlantičkom, Indijskom i Pacifičkom.

Svatko tko je dosad mislio da poznaje svjetska mora i oceane, morati će ažurirati informacije. 

Naime, prema najavi National Geographica, planet Zemlju službeno će krasiti novi, peti ocean - Južni Ocean kod Antarktike.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Zemljopisac National Geographica, Alex Tait, rekao je "Znanstvenici su već dugo bili upoznati sa specifičnim ekološkim područjem koje je okarakterizirano oceanskim strujama i temperaturama."

"Ljudi upravo kod nas pronalaze informacije o tome koliko kontinenata, zemalja i oceana postoji. A dosad smo uvijek govorili četiri oceana.", rekao je Tait, misleći na Arktički, Atlantički, Indijski i Pacifički ocean.

Borba za priznanje

Američki odbor za zemljopisno imenovanje, također priznaje postojanje Južnog Oceana, no ovo je prvi put da je to potvrdio i National Geographic.

Unatoč tome, pokušaji službenog međunarodnog imenovanja Južnog Oceana su zaustavljena.

Vezana vijest

Ocean

2000. godine je koncept novog oceana predložen International Hydrographic Organizationu, čija je zadaća pobrinuti se o mapiranju svih svjetskih voda - ali zbog protivljenja 94 člana odbora, koncept nije priznat.

"Mislimo kako je zbilja važno iz obrazovnog, a i kartografskog stajališta privući pažnju na Južni Ocean kao svjetski 5. ocean", rekao je Tait.

"Kada studenti počnu učiti o vodenome svijetu, naučiti će kako je to međupovezani ocean i naučiti će o njihovim važnostima i od sada - kako postoji i jedan poseban u ledenim vodama Antarktika".

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!