Ostani doma
Novosti / Zanimljivosti

'Normalizirano ponašanje'

Devet od 10 djevojčica doživi seksualno uznemiravanje: 'U školi sam znala dobiti po 50 fotografija spolovila na tjedan'

Devet od 10 djevojčica doživi seksualno uznemiravanje: 'U školi sam znala dobiti po 50 fotografija spolovila na tjedan'
shutterstock

Djeca su prepuštena sama sebi u istraživanju na koji se način primjereno ponašati, pronalazeći uzore u lošim i nemoralnim primjerima.

Prema istraživanju britanskog ureda za dječju skrb i obrazovanje (Ofsted), čak devet od deset djevojčica doživi neki oblik seksualnog uznemiravanja u ranoj dobi.

Poražavajuća je činjenica da je online uznemiravanje ovakvog tipa "normalizirano" među učenicima osnovnih i srednjih škola.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Djevojke se osjećaju poraženo jer, kako kažu, ukoliko blokiraju svoje muške kolege na društvenim mrežama, oni će samo napraviti nove račune te nastaviti s maltretiranjem u nedogled.

Vezana vijest

belgija policija bruxelles

U jednoj su se školi djevojke požalile na čak deset do jedanaest različitih dječaka, koji im na dnevnoj bazi šalju poruke tražeći ih eksplicitne fotografije, piše BBC.

Kako bi se pomoglo djeci, potrebno je obrazovati školska tijela i upoznati ih s ovim rastućim problemom upozorava Ofsted. 

Dječaci ne odustaju od maltretiranja

Djevojke se ne osjećaju sigurno, a dječaci nisu svjesni koliko štete uzrokuju svojim ponašanjem.

Prema izjavama djevojaka koje su završile svoje osnovno obrazovanje, situacija nije dobra - a dodatno se i pogoršala.

"Za vrijeme školovanja znala sam dobiti po 50 ili čak 60 fotografija tjedno, fotografije spolovila koje nikako nisam željela vidjeti.

Vezana vijest

tomilav ramljak otvoreni uvodnik

Mislim da je prvi potez u takvoj situaciji razgovarati s mamom... nisam željela vidjeti to, nisam znala što da s tim radim i nikako nisam tražila išta od toga.

Nije bilo ugodno primati takve fotografije", rekla je dvadesetjednogodišnja Cerys, nekadašnja učenica jedne od škola u pitanju.

Osamnaestogodišnja Lucy je rekla kako je primanje golih fotografija postalo "normalizirano" i uobičajeno.

Napomenula je kako "nekim djevojkama se to ne dešava prečesto, no to nije mala stvar koju je moguće samo zaboraviti jednom kad vam se desi"

Jedna ispitana dvadesetpetogodišnja djevojaka prisjetila se svojih školskih dana i s neugodom rekla, "To je bilo prisutno u moje vrijeme, ali danas - dok razgovaram s mlađima od sebe, oni mi govore kako su gole fotografije postala norma, kako se to sada "očekuje". Kako je to ne izostavni dio veze, da je to ljubav - ako ne podijeliš s partnerom svoje gole fotografije, ustvari šalješ poruku da ti se osoba ne sviđa."

Vezana vijest

RTL

Većina djece smatra kako je količina školskog programa vezanog uz spolni odgoj i obrazovanje nedovoljna. 

Djeca su prepuštena sama sebi u istraživanju na koji se način primjereno ponašati, pronalazeći uzore u lošim i nemoralnim primjerima.

Djevojke su frustrirane zbog osjećaja bespomoćnosti, no ako prijave problem učiteljima, oni će pozvati policiju, situacija će se zakomplicirati - a dječaci će proći nekažnjeno. 

A neke bi od njih to moglo potaknuti i na dodatno maltretiranje iz osvetoljublja.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!