Ostani doma
Novosti / Zanimljivosti

otkriven i razlog

Morski biolozi upozoravaju! Stanje je sve zabrinjavajuće, tajanstvena bolest napala morske pse i koraljne grebene

Morski biolozi upozoravaju! Stanje je sve zabrinjavajuće, tajanstvena bolest napala morske pse i koraljne grebene
Shutterstock

Ronioci su uočili i fotografirali morske pse s mrljama i lezijama na glavi

Morski biolozi istražuju tajanstvenu bolest koja je pogodila koraljne grebene i morske pse u Maleziji, a za loše stanje znanstvenici optužuju porast temperature mora.

Nazvane po prepoznatljivim bijelim vrhovima peraja dobili su naziv Grebenski morski pas s bijelim vrhom  tijekom dana odmaraju među grebenima i tada su često u središtu pozornosti ronioca koji ih promatraju. Na jednoj od tih izvidnica, ronioci su uočili i fotografirali morske pse s mrljama i lezijama na glavi. Ubrzo su takve mrlje  uočene i kod drugih morskih pasa, nakon čega je tim stručnjaka proglasio bolest.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Kako bi dijagnosticirali razlog bolesti, tim stručnjaka je otkrio da je temperatura morske površine u Španjolskoj u svibnju bila 29,5 stupnjeva Celzija što je za jedan stupanj više nego 1985. godine, kada je bila najviša izmjerena temperatura, piše Reuters.

Morski biolog Davies Austin Spiji tvrdi da je siguran da je zagrijani ocean razlog pojave te bolesti. Izvještaji o pojavi ove bolesti podudaraju se s izvještajima o izbjeljivanju korala na tom području. Znanstvenik Mohamed Shariff Mohamed Din ističe da stanje nije dobro i da ne smijemo zanemariti da se u vodi događaju promjene zbog viših temperatura.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!