Ostani doma
Novosti / Zanimljivosti

i ekološki i isplativo

Otvoreno je prvo postrojenje za laboratorijski uzgoj mesa na svijetu: Proizvode 500 kg mesnih proizvoda na dan

Otvoreno je prvo postrojenje za laboratorijski uzgoj mesa na svijetu: Proizvode 500 kg mesnih proizvoda na dan
Shutterstock

Tvrtka tvrdi da kultivirano meso generira 80 posto manje emisija staklenika i troši 96 posto manje vode od tradicionalne proizvodnje mesa

Izraelska biotehnološka tvrtka Future Meat tvrdi da je otvorila prvo svjetsko postrojenje za uzgoj ili kultiviranje mesa, što je prekretnica u razvoju futurističkih alternativnih mesnih proizvoda.

Kažu da je pogon sposoban proizvesti više od 500 kilograma laboratorijski kultiviranih mesnih proizvoda na dan.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Ovo otvaranje predstavlja ogroman korak za budućnost mesne tehnologije na tržištu te je presudno za dovođenje proizvoda na police do 2022. godine", rekao je izvršni direktor Rom Kshuk, prenosi Futurism.

Vezana vijest

Meso

Rade proizvode od piletine, svinjetine i janjetine 

Novo postrojenje moglo bi postaviti temelje za mnoga buduća postrojenja, posebno u SAD-u, gdje biljne zamjene za meso postaju sve popularnije. "Postojanje ovakve industrijske linije ubrzava ključne procese poput regulacije i razvoja proizvoda", rekao je Kshuk.

Tvrde da kultivirano meso generira 80 posto manje stakleničkih emisija i troši 96 posto manje vode od tradicionalne proizvodnje mesa.

Dakle, tvornica može proizvoditi pileće meso, svinjetinu i janjetinu kultiviranu od stanica mesa, a uskoro će imati i mogućnost proizvodnje prerađevina od govedine, piše Futurism.

Također tvrtka tvrdi da je postupak oko 20 puta brži od uzgoja životinja i potom njihovog klanja te da postupak u konačnici postaje isplativ puno brže nego što su očekivali. S obzirom da se tržište alternativama klasičnom mesu od životinja u svijetu povećava velikom brzinom, ovo je svakako značajan korak.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!