Ostani doma
Novosti / Zanimljivosti

Venerina atmosfera

Ako i postoji život na Veneri, on nije poput bilo kojeg organizma koji se može susresti na Zemlji, a samo je jedan razlog tome

Ako i postoji život na Veneri, on nije poput bilo kojeg organizma koji se može susresti na Zemlji, a samo je jedan razlog tome
Thinkstock

Venerina atmosfera je više od 100 puta suša od hipotetskog životnog praga

Ako i postoji život na Veneri, on nije poput bilo kojeg organizma koji se može susresti na Zemlji, tvrde znanstvenici u novoj studiji. Krajem 2020. godine, pitanje Venerine potencijalne nastanjivosti pokrenuto je zahvaljujući otkrivanju fosfina u atmosferi planeta, za što su neki znanstvenici pretpostavili da bi mogao biti dokaz o biološkom potpisu.

Upravo to otkriće je ponovno pokrenulo zanimanje za ideju da bi Venera mogla biti u stanju podržati život, piše Science Alert.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Igrom slučaja, NASA šalje dvije nove misije kako bi istražila Veneru koje bi mogle pružiti nove inofrmacije o tome je li taj negostoljubivi planet možda ikad bio nastanjen.

Vezana vijest

Venera

Venera je više od 100 puta suša od praga za život

Prema analizi koju je vodio mikrobiolog John Hallsworth nedostatak vode u oblacima Venere onemogućava život tamo ili barem život kakav poznajemo jer vode jednostavno ne bi bilo dovoljno kako bi organizmi mogli funkcionirati.

Izračunavajući mjerenja aktivnosti vode stručnjaci su otkrili da je Venerina atmosfera previše isušena da bi organizmi koji nastanjuju Zemlju mogli preživjeti.

"Aktivnost vode djeluje kao snažna odrednica funkcionalnosti mikrobnih stanica, pa je također ključna odrednica nastanjivosti", piše u novoj studiji.

Venerina atmosfera je više od 100 puta suša od hipotetskog životnog praga. Isto tako atmosfera Marsa također se može smatrati presuhom da bi život mogao funkcionirati.

Na primjer Jupiterovi oblaci pokazuju biološki dozvoljene razine aktivnosti vode, ali samo između temperatura od –10 ° C do 40 ° C, ali istraživači primjećuju da je ovo samo prvi korak u procjeni habitabilnosti oblaka.

Slično tome, aktivnost vode u Zemljinoj atmosferi prikladna je za život, ali samo u donjoj troposferi, s tim da su gornja stratosfera i mezosfera suviše suhe da bi bile nastanjive.

Vezana vijest

oblaci na marsu

Za ostale planete u Sunčevom sustavu trenutno nema dovoljno podataka o njihovoj atmosferskoj konzistenciji da bi se izvršila ista vrsta analize, iako bi se to u budućnosti moglo promijeniti.

Naravno, samo zato što su atmosfere Venere i Marsa suše od poznatih granica nastanjivosti ekstremofila na Zemlji, ne znači da je život na tim mjestima posve nemoguć. Samo što se mora jako, jako razlikovati od svih organizama koje znanost poznaje. .

"Na temelju trenutne studije", objašnjavaju znanstvenici, "moramo zamisliti novi tip organizma koji se može preživjeti u atmosferi Venere i to vjerojatno nije život kakav poznajemo".

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!