Ostani doma
Novosti / Zanimljivosti

Zanimljivo istraživanje

Što mislite, kako ptice znaju kojim se putem kretati, čak leteći i u mraku

Što mislite, kako ptice znaju kojim se putem kretati, čak leteći i u mraku
Slavko Midzor/PIXSELL

Ne samo ptice, već i neke druge životinje


Kako ptice znaju koji je put, čak i leteći u mraku? Rode migriraju iz Europe u Afriku i ne samo da znaju put, već mogu detektirati gdje se nalaze rojevi skakavaca kojima se hrane u pustinji. Kako kitovi dolaze od točke A do točke B misterija je. "Jednostavno, zapravo ne znamo osnove kretanja životinja", kaže znanstvena spisateljica Sonia Shah u posljednjoj epizodi Neobjašnjivog, Voxovog podcasta o neodgovorenim pitanjima u znanosti.

Ptice  u planetariju?

Bračni par iz Njemačke, Edgar Gustav Franz Sauer i Eleonore Sauer, proučavali su ptice selice - koje ponekad prelete tisuće kilometara u jednoj sezoni.  Saznali su i da se te ptice mogu kretati i za vrijeme oblačnog noćnog neba.

Bilo je nekoliko hipoteza. Neki su tvrdili da ptice koriste pamćenje. Zvijezde tijekom noći mijenjaju položaj, a gledajući ih sa sjeverne hemisfere, čini se da se okreću oko Polarisa. Možda su rođeni s urođenim osjećajem za vrijeme i s mjesecima nauče gdje su zvijezde? Stephen  Emlen, profesor neurobiologije  nije bio siguran je li to istina. Stoga je odlučio saznati - uz pomoć planetarija i posebnog kaveza.  Kavez je bio u obliku lijevka, a stranice stavljene na usko dno lijevka. Ovakav dizajn pticama je omogućio da vide samo ono što je iznad njih (nebo). 

Gornji dio ovih lijevaka bio je prekriven papirom, a podnožja kaveza sadržavala su blazinicu s tintom. Na svim stranama lijevka prema kojima je ptica pokušala letjeti pojavili bi se mali ptičji otisci stopala. Vrh lijevka bio je prekriven pleksiglasom i žičanim zaslonom, tako da ptica nije htjela izaći. Ipak, ptice bi se i dalje orijentirale u pravom smjeru svoje migracije - što je značilo da su se usredotočile na neki drugi aspekt noćnog neba. 

Shvatio je  da orijentacija ima veze s područjem oko Sjevernjače - ali nije se oslanjao ni na jednu određenu zvijezdu oko nje. Možda je to mjesto na nebu koje se uopće ne okreće. Daljnji ambiciozni eksperiment dokazao bi da je ova hipoteza točna. Tog mu je puta središnja točka bila zvijezda Betelgez.  Kao što mi često koristimo Medvjeda za orijentaciju, tako i različite ptice koriste različite zvijezde. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Koliko životinja gleda u zvijezde?

Šire gledano, biolozi ne znaju koliko drugih vrsta gleda na zvjezdanu svjetlost. Primjerice, balegari mogu vidjeti Mliječni put na tamnom noćnom nebu. Slično njemu i ostali se kornjaši orijentiraju prema zvijezdama, točnije prema Mjesecu. 
Jedno je sigurno - znanstvenike zabrinjava činjenica da bi sateliti na nebu mogli zbuniti životinje. 
 

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!