Ostani doma
Novosti / Zanimljivosti

'Bježi, to je moje!'

Privatnici zagospodarili plažama u Italiji, do nekih je nemoguće doći! Cijene su dramatično skočile, a tu je i velika prijetnja

Privatnici zagospodarili plažama u Italiji, do nekih je nemoguće doći! Cijene su dramatično skočile, a tu je i velika prijetnja
Shutterstock

Iako bi talijanska obala trebala biti javno dobro, ne postoji državno pravilo o tome koliko plaža treba ostati za privatnu upotrebu

Gotovo 43 posto pješčanih plaža u Italiji privatizirali su razni resorti, kampovi, pokazuju to službeni podaci vladinih organizacija, piše The Local.

Broj plaža porastao je za 12,5 posto, odnosno s 10 812 iz 2018. godine na čak 12 166 do početka ljeta ove godine. U nekim dijelovima Italije privatni koncesionari zauzeli su do 70 posto pješčane obale. Na prvom mjestu je regija Liguria, slijede Emilia-Romagna i Campania.

Vezana vijest

budva

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Do takozvane rivijere Romagna, koja se nalazi uzduž Jadranske obale, a privlači tisuće turista svakog ljeta, sada je gotovo nemoguće doći jer je 90 posto plaža u rukama privatnika.

Udruge za zaštitu potrošača upozoravaju da i cijene dramatično rastu upravo kako bi nadoknadili gubitke koje je prouzročila prošla pandemijska godina. Istraživanje instituta IRCAF pokazalo je da su cijene od 10 eura po danu za ležaljke i suncobrane skočile na vrtoglavih 50 eura.

Klimatske promjene uzimaju svoj danak

Iako bi talijanska obala trebala biti javno dobro, ne postoji državno pravilo o tome koliko plaža treba ostati za privatnu upotrebu. Situacija je drugačija u Francuskoj - kod njih barem 80 posto plaža mora ostati u javnoj upotrebi minimalno pola godine.

Vezana vijest

Plaža

Takva odluka u Italiji je prepuštena svakoj regiji zasebno. Također, osam posto talijanskih plaža je toliko zagađeno da se u njima ne može kupati. Velika prijetnja je i erozija obale zbog koje se procjenjuje da je između 1970. i 2020. godine nestalo 40 milijuna kvadratnih metara obale. Iza toga stoje klimatske promjene koje uzrokuju sve češće ekstremne vremenske neprilike poput tornada, oluja, kao i poplava.

Ipak, većina plaža počela je usvajati prakse prihvatljive za očuvanje okoliša: Na snazi je zabrana korištenja plastike, instalacija solarnih ploča itd. Ukupno 416 plaža u Italiji dobile su nagrade zbog čistoće, sigurnosti i drugih faktora.

Vezana vijest

internet, krađa, računalo
Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!