Ostani doma
Novosti / Zanimljivosti

savjeti stručnjaka

Cijepljeni ste, ali vaši prijatelji nisu. Možete li se s njima sigurno družiti? Evo što liječnici preporučuju

Cijepljeni ste, ali vaši prijatelji nisu. Možete li se s njima sigurno družiti? Evo što liječnici preporučuju
Shutterstock

Što trenutna situacija znači za nedjeljna obiteljska druženja, roštilje i druge aktivnosti ako ste cijepljeni, ali vaši prijatelji ili članovi obitelji nisu?

Ako ste se odlučili cijepiti dijelom iz želje da se konačno možete normalno družiti s prijateljima ili kako bi mogli izlaziti, niste jedini jer druženja su jedna od "pogodnosti" cijepljenja protiv covida.

Delta varijanta covida preuzima dominaciju u SAD-u, Europi, Hrvatskoj... U našoj zemlji je potpuno, s dvije doze, cijepljeno gotovo 1,4 milijuna građana, a prvu dozu primio je ukupno 1,6 milijun stanovnika. Cijepljeno je 39,5 posto stanovništva, odnosno 47,6 posto odraslih. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Što trenutna situacija znači za nedjeljna obiteljska druženja, roštilje i druge aktivnosti ako ste cijepljeni, ali vaši prijatelji ili članovi obitelji nisu? Je li još uvijek u redu družiti se?

Evo što stručnjaci za zarazne bolesti i medicinu govore o tome što je sigurno i koje mjere biste trebali poduzeti.

Vezana vijest

Koronavirus

Cijepljen sam. Mogu li se družiti s necijepljenim prijateljima?

Zapravo odgovor ovisi o vašem zdravlju, zdravlju drugih oko vas i vašoj spremnosti na rizik.

"Ako ste u potpunosti cijepljeni, većina kontakata za vas je prilično niskog rizika", kaže dr. Paul A. Thottingal, liječnik sa sjedištem u Seattlu i vođa zaraznih bolesti u tvrtki Kaiser Permanente. "Ali možda biste trebali saznati status cijepljenja drugih ljudi kako biste mogli razmisliti kako aktivnosti učiniti za sve što manje rizičnima", kaže.

To može značiti druženje s maskama ako vrijeme provodite u zatvorenom prostoru, poput kafića ili restorana, ili umjesto toga okupljajte se vani, piše Microsoft News.

Doktorica Megan L. Ranney, profesorica hitne medicine sa Sveučilišta Brown u Providenceu na Rhode Islandu, kaže kako bih se ona družila s necijepljenim prijateljima samo na otvorenom ili isključivo pd maskama. Kaže, iako su cjepiva "čudesno učinkovita", ona ne bi željela riskirati zarazu, a još manje (hipotetički govoreći) prenijeti zarazu na necijepljeno dijete ili roditelja.

William Schaffner, profesor zaraznih bolesti sa Sveučilišnog medicinskog centra Vanderbilt u Nashvilleu, prisjeća se "vrlo složenih rasprava" koje je vodio s obiteljima koje žele imati kontakte sa starijim članovima ili osobama niskog imuniteta. "Bitno je da prije okupljanja unutar obitelj postave osnovna pravila koja svima odgovaraju prije posjeta", rekao je Schaffner.

Također predlaže da djecu naučite kako čuvati baku i djeda tako da nose maske tijekom posjeta.

Ako imate prijatelje s necijepljenom djecom, dr. Thottingal predlaže da se svi u kući nose maske. "Djeci je lakše držati se pravila ako vide da svi nose masku jer ih se onda ne bi izdvajalo od većine", kaže.

I ne zaboravite, čak i ako ste cijepljeni, vi i vaši necijepljeni prijatelji morat će nositi maske ako koristite javni prijevoz ili prolazite kroz prometna čvorišta, poput zračnih luka i željezničkih stanica.

Ako se sastajete s prijateljima koji nisu cijepljeni, dr. Mirella Salvatore, specijalistica zaraznih bolesti na Weill Cornell Medicine u New Yorku, predlaže da iskoristite priliku za razgovor o cijepljenju.

"Pokušajte shvatiti zašto se ne žele cijepiti ili možda možete podijeliti svoje iskustvo s cjepivom", kaže ona.

"Moramo razmišljati globalno - ne samo na sebe", kaže dr. Salvatore.

Vezana vijest

Krunoslav Capak

Trebam li nositi masku za druženje s necijepljenim prijateljima ako sam cijepljen?

Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) i dalje savjetuje za potpuno cijepljene ljude da je u redu (s nekoliko značajnih iznimaka) nastaviti s predpandemijskim aktivnostima bez nošenja maski ili fizičkog distanciranja. To je zato što se pokazalo da su cjepiva vrlo učinkovita protiv teškog oblika bolesti, uključujući i inačice.

"U najboljem slučaju su 95 posto učinkovita kako bi nas spasila od bolnice, a isto tako smanjuje se rizik od infekcije ali i rizika da će virus prenijeti nekom drugom“, pojasnio je dr. Schaffner, infektolog. 

Sve to znači da cjepiva uvelike pomažu u zaštiti cjepljenih ljudi. "Ali nisu savršena", i tu onda nastupaju druge mjere, poput nošenja maski.

Vezana vijest

stožer

Cijepljena sam, ali imunološki ugrožena - što sad?

Ako ste cijepljeni, ali vaš imunološki sustav je slab zbog zdravstvenog stanja ili lijekova koje uzimate, CDC preporučuje da poduzmete dodatne mjere, poput nošenja maske u zatvorenim javnim mjestima, osim ako vam liječnik nije drugačije savjetovao. Iako cjepiva smanjuju rizik od zaraze i širenja virusa, imunološki ugrožene osobe možda neće biti zaštićene, čak i ako su potpuno cijepljene, napominje CDC.

Ako imate razloga vjerovati da je vaš imunološki sustav ugrožen, ne biste se trebali odricati maski jer se ne želite izlagati nikakvim rizicima, kaže dr. Salvatore.

"Cijepljenje je sjajna stvar, ali ne čini vas Supermanom", kaže ona. "Uglavnom s ovim varijantama koje su prenosivije, trebate biti izuzetno oprezni ako mislite da imate bilo kakvu bolest zbog koje možda ne biste imali dobar imunološki odgovor", objasnila je.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!