Ostani doma
Novosti / Zanimljivosti

jeste li sigurni?

Smijete li ući u raskrižje ako su upaljeni zelena strelica i crveno svjetlo na semaforu? Evo što kaže stručnjak

Smijete li ući u raskrižje ako su upaljeni zelena strelica i crveno svjetlo na semaforu? Evo što kaže stručnjak
Shutterstock

Mnogi se često pitaju smiju li ući u raskrižju ako su iza crvenog svjetla na semaforskom portalu, a za njihov je smjer upaljena dopunska zelena strelica?

Mnogi se često pitaju smiju li ući u raskrižje ako su iza crvenog svjetla na semaforu, a za njihov je smjer upaljena dopunska zelena strelica?

Odgovor je NE!

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Temeljem Zakona o sigurnosti prometa na cestama, članak 59. stavak 1, kroz crveno svijetlo se nikako i niti pod kojim uvjetima ne smije proći.

To ne smije niti policija niti vatrogasci a niti Hitna pomoć, naravno njima se "gleda kroz prste", ali ako se ne dogodi sudar, vozač hitne službe odgovara pred zakonom kao i svaki drugi, kaže stalni sudski vještak za cestovni promet, tehniku i procjenu motornih vozila, plovila Goran Husinec.

Vezana vijest

Gužve

Zelena strelica je samo zato da vozači koji su već prošli semafor pod zelenim svijetlom mogu napustiti raskrižje ako se tijekom njihovog boravka u raskrižju zbog kolone promijeni svijetlo na semaforu.

Znači zelena strelica se odnosi samo na ona vozila koja su već prošla semafor i zapela u raskrižju da na siguran način mogu isprazniti raskrižje, piše autoportal.hr.

 

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!