Ostani doma
Novosti / Zanimljivosti

PRIČE IZ TOKIJA

Puno zaraženih, mala zarada i strogi Japanci. Hrvatski taekwondaši: 'Sve nam je zabranjeno, ne smijemo iz Olimpijskog sela'

Gledatelja ima malo, sportaši se ne smiju rukovati, kamoli grliti, ne smiju slaviti, šetati gradom, preporuča im se i da jedu sami

Na Olimpijskim igrama do sada je  osvojila četiri zlata, srebro i broncu - a tek su joj 24 godine. Na ovoj Olimpijadi u Tokiju, ponajbolja američka gimnastičarka Simone Biles, došla je do finala i odustala. Kako kaže, to je učinila jer više ne vjeruje sebi.  

"Kažem da treba na prvo mjesto staviti mentalno zdravlje jer ako to ne učiniš ne možeš uživati u sportu i nećeš uspjeti koliko bi želio. U redu je ponekad ne sudjelovati na velikim natjecanjima kako bi se fokusirali na sebe.  To pokazuje koliko si snažna osoba i natjecatelj", kazala je Biles. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Amerikanci svoju predstavnicu više neće gledati u Tokiju, ali zato Nijemci mogu biti ponosni na svoje gimnastičarke. Dosta je seksizma u ovom sportu - poručile su Njemice i pokrile se trikoom od glave do pete.

Ponosni su i na Filipinima. Stiže im prva medalja iz Tokija, zlato u dizanju utega. Medalju su toliko dugo čekali, da je Hidilyn Diaz odmah dobila novu kuću, pola milijuna dolara i doživotni besplatni let avionom. 

"Nismo osvojili zlato 97 ili 96 godina. Sada sam ja donijela zlato Filipinima. Samo želim reći: pokazali smo da možemo. Možemo!", kazala je Diaz.

Mogu osvajati medalje, ali zato ne mogu u najobičniju šetnju gradom. Japanci su strogi - ni sportaši, ni novinari ali ni rijetki gosti, Tokio nisu ni vidjeli. Mjere su stroge - maske obvezne, kretanje ograničeno. Novinare prate putem aplikacija, sportaše ne puštaju iz Olimpijskog sela. 

"Javljam se iz Olimpijskog sela kojeg nismo smjeli napuštati osim kada smo išli na treninge i na natjecanja. Na natjecanjima nije bilo gledatelja, osim sportaša i trenera, ali navikli smo već na to u ovo vrijeme korone.  Nismo obilazili grad, nismo ništa razgledavali, sve je zabranjeno", kazao je za RTL Ivan Šapina, hrvatski taekwondo reprezentativac. 

Unatoč zabranama sve je više slučajeva korone. Danas najviše u posljednjih 6 mjeseci. 

"Tokio ima 14 milijuna stanovnika, najviše u Japanu. Molimo ih da ne izlaze iz kuće ako nije nužno i da kod kuće prate Olimpijadu i navijaju", izjavila je Yuriko Koike, guvernerka Tokija. 

Baš zbog straha od koronavirusa, nisu svi Japanci naklonjeni Igrama.  Mnogi su zato i prosvjedovali protiv svojih gostiju, makar su narod poznat po gostoprimstvu. Ali nisu svi tako negativni.

"Mjere zbog koronavirusa i Olimpijske igre su dvije različite stvari. Sport je važan dio kulture kojeg treba zaštititi, baš kao i ljudske živote. Važno je izbalansirati te dvije stvari", smatra stanovnica Tokija Shigeki Osada

Problem je i to što je Olimpijada Tokiju trebala donijeti zaradu. Trebala - ali neće. Teško će vratiti 20 milijardi dolara koje su uložili u organizaciju. Samo na ulaznice koje ne prodaju gube milijardu - jer gledatelja nema. Još veći financijski udar je odustajanje velikih sponzora. Ali, utjehu za Japance imaju profesori s Oxforda. Izračunali su da zemlje domaćini na Igrama gube još od 1960. 
 
Prosvjedi, prazne tribine i korona mjere - najčudnije ljetne Olimpijske igre završavaju za 11 dana. 

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!