Ostani doma
Novosti / Zanimljivosti

pouzdan izvor energije

VIDEO Najmoćnija svjetska turbina elektrane koja koristi snagu plime i oseke počela je s radom u Škotskoj

VIDEO Najmoćnija svjetska turbina elektrane koja koristi snagu plime i oseke počela je s radom u Škotskoj
orbitalmarine.com

Mnogi smatraju da bi neki dijelovi svijeta potencijalno mogli izvući velike koristi od ovog inovativnog oblika hidroenergije

Najmoćnija morska turbina koja koristi snagu plime na svijetu je uspješno priključena na električnu mrežu na obali u Orkneyu u Škotskoj, i spremna je za opskrbu domova čistom i zelenom električnom energijom.

Turbina, pod nazivom O2, razvila je škotska inženjerska tvrtka Orbital Marine Power. Najavili su prošle srijede da će O2 "započeti proizvodnju električne energije " u Europskom centru za pomorsku energiju (EMEC) u Orkneyu, što znači da je sada sve postavljeno i turbina uspješno proizvodi energiju za lokalnu elektroenergetsku mrežu.

Okidač za iskorištavanje izvora plime i oseke

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Za turbinu dugu 74 metra kaže se da je "najmoćnija turbina na svijetu". Nalazit će se u vodama pokraj Orkneyja sljedećih 15 godina s kapacitetom za podmirivanje godišnje potražnje električne energije za oko 2000 britanskih domova, piše IFL Science.

Turbina od 2 MW također će napajati EMEC-ov kopneni elektrolizer koji će proizvoditi zeleni vodik (vodik napravljen bez fosilnih goriva) koji se može koristiti kao čisti izvor energije.

Vezana vijest

ivan güttler otvoreni uvodnik

"Naša je vizija da ovaj projekt postane okidač za iskorištavanje izvora plime i oseke diljem svijeta koji će odigrati ulogu u rješavanju klimatskih promjena dok stvara novi, niskougljični industrijski sektor", rekao je Andrew Scott, izvršni direktor Orbitala.

(Foto: orbitalmarine.com)

Energija plime i oseke iskorištava se pretvorbom energije iz prirodnog rasta i pada visine mora i struja koji prate plimu i oseku. O2 turbina sastoji se od dvije potopljene lopatice promjera 20 metara koje su pričvršćene na turbinu koja će se kretati uz promjenu struje Orkneyjeve obale kako bi se proizvela električna energija.

Električna energija se zatim prenosi iz turbine uz morsko dno putem kabela prema lokalnoj kopnenoj električnoj mreži.

Vezana vijest

Radnici detalj

Ova metoda iskorištavanja energije ne samo da je poželjna jer ne oslobađa emisije ugljika, već je i pouzdanija od ostalih obnovljivih izvora energije, poput sunčeve energije ili energije vjetra, na što mogu utjecati vremenski uvjeti.

Proizvodnja energije kroz iskorištavanje plime i oseke još je u povojima i u svijetu postoji relativno malo velikih elektrana.

Mnogi smatraju da bi neki dijelovi svijeta potencijalno mogli izvući velike koristi od ovog inovativnog oblika hidroenergije, osobito obalna područja s jakim strujama poput sjevernih dijelova Britanije.

 

Trenutno je najveći plimski pogon na svijetu projekt jezera Sihwa na zapadnoj obali Južne Koreje, koji koristi dovoljno energije za podmirenje domaćih potreba grada s 500.000 stanovnika.

Međutim, nakon što bude potpuno operativan, projekt MeyGen u sjevernoj Škotskoj nada se da će mu oduzeti tu titulu.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!