Ostani doma
Novosti / Zanimljivosti

POREMEĆAJ U OPSKRBI

Velika rasprodaja na 'Crni petak' ove bi godine mogla biti upitna: Pandemija i prirodne katastrofe poremetile su sve

Velika rasprodaja na 'Crni petak' ove bi godine mogla biti upitna: Pandemija i prirodne katastrofe poremetile su sve
Shutterstock/Giannis Papanikos

Opskrbni lanci diljem svijeta su se ove godine suočili sa značajnim problemima

Ovogodišnji vrhunac šoping sezone, poznat pod nazivom "Crni petak", mogao bi doći u pitanje zbog poremećaja u opskrbi roba diljem svijeta te poplava u zapadnoj Europi i kineskoj provinciji Henan, piše CNBC.

Naime, prirodne katastrofe oštetili su željeznice koje se koriste za isporuku roba i sirovina, a voda od poplava prodrla je u industrijska područja te oštetila objekte, strojeve i skladišta. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Crni petak i blagdani, za koje se traže proizvodi (i sirovine), suočit će se s velikim posljedicama", kazao je CNBC-u Pawan Joshi, izvršni potpredsjednik softverske tvrtke E2open.

Vezana vijest

Građevinari

Joshi je kazao da će potrošačka elektronika, namještaj, odjeća i kućanski aparati biti deficitarni s početkom kupovine u novoj školskoj godini i u špici blagdanske sezone.

Opskrbni lanci suočili se s problemima

Ustvrdio je i da će kašnjenja u distribuciji sirovina potrebnih za proizvodnju robe uzrokovati poremećaj u lancu opskrbe koji će trajati tjednima, a možda i mjesecima.

Opskrbni lanci su se ove godine suočili sa značajnim problemima poput nedostataka transportnih kontejnera, incidenta u Sueskom kanalu nakon što je brod Evergiven "zaglavio" u njemu i uzrokovao šestodnevnu blokadu u prijevozu roba i sirovina, te zbog pandemije Covida-19 koja uzrokuje kašnjenja u brodskim čvorištima u južnoj Kini.

Joshi je kazao da će zbog svega toga vjerojatno popusti tijekom sezone šopinga biti manji dok bi cijene za neke robe mogle porasti. 

Vezana vijest

Italija, plaža

Nekoliko tvrtki, uključujući najvećeg njemačkog proizvođača čelika ThyssenKrupp, proglasilo je višu silu, a viša sila se proglašava kada se dogode nepredvidive okolnosti, poput prirodnih katastrofa, te spriječe jednu stranku da ispuni svoje ugovorne dužnosti, oslobađajući ih od kazni.

Poremećaj u opskrbi mogao bi pogoditi niz industrija

Poplave su značajno pogodile i automobilsku industriju te bi jedan od problema mogla biti i opskrba bakrom koji se koristi u proizvodnji električnih vozila. 

Kineska provincija Henan koju su pogodile poplave glavno je središte proizvodnje bakra. Cijene te sirovine prošlog su tjedna porasle zbog zabrinutosti oko opskrbe.

Vezana vijest

maske korona kupovina

Nada u rastuću potražnju bakra povezana je s obnovom oštećene infrastrukture u središnjoj Kini s obzirom na to da je elektroenergetski sektor u Kini posebno je snažan pokretač potražnje za bakrom.

U Zhengzhouu, glavnom gradu Henana, poremećaj u opskrbi roba mogao bi pogoditi čitav niz industrija, piše CNBC. Zhengzhou je, između ostalog, i sjedište velike tvornice koju vodi Hon Hai Precision Industry, poznata i kao Foxconn. To je najveća svjetska tvornica za montažu Appleovih iPhone uređaja. Foxconn je prethodno izjavio za CNBC da je "aktivirao plan hitnih mjera za mjere zaštite od poplava na tom mjestu".

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!