Ostani doma
Novosti / Zanimljivosti

opasni sastojci

Utjecaj krema za zaštitu od sunca na ocean: Ubija li vaš losion morske životinje i koraljne grebene?

Utjecaj krema za zaštitu od sunca na ocean: Ubija li vaš losion morske životinje i koraljne grebene?
Thinkstock

U središtu kritika su dvije kemikalije, ultraljubičasti filtri oksibenzon i oktinoksat

Autumn Blum bila je pet metara pod vodom, ronila je oko pacifičkog otoka Palau, kada je podigla pogled prema površini i ugledala dugu.

"Mislila sam da je možda padala kiša", kazala je. "Kad sam se približila, vidjela sam da to nije duga: to je zapravo bio masni sjaj ostao na površini vode nakon što je prošla grupa ronilaca", nastavila je Autumn. Shvatila je da je prozirna mrlja sigurno nastala od kreme za sunčanje koju su na sebi imali ronioci, piše The Guardian.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Kad sam se vratila na brod, uzela sam najbližu bocu kreme za sunčanje i počela čitati sastojke", kaže ona. Osim što je iskusan ronilac, Blum je i znanstvenica specijalizirana za kozmetiku.

Blum i sama radi prirodne kozmetičke proizvode i kada je pročitala sastojke pomislila je "to nikada ne bi stavila u vlastite proizvode, a ipak iskorišteni su i dospjeli su u najosjetljivije morsko okruženje na svijetu".

Vezana vijest

ocean

Opasni sastojci u kremema za sunčanje 

Zaštita od sunca bitna je za zaštitu kože od raka, a s brojnim pandemijskim ograničenjima putovanja koja polako počinju nestajati očekuje se povećanje prodaje krema za sunčanje. Posljednjih godina, su kreme za zaštitu od sunca kritizirane jer su potencijalno otrovne za okoliš, osobito za oceane u kojima plivaju turistii.

Cinzia Corinaldesi, izvanredna profesorica ekologije na Politehničkom sveučilištu Marche u Anconi u Italiji, procijenila je da se samo na sjevernom Mediteranu godišnje ispere 20.000 tona kreme za sunčanje. Isto tako dr. Craig Downs, još jedan vodeći znanstvenik i voditelj neprofitne znanstvene organizacije Laboratorij za okoliš Haereticus, smatra da se godišnje u područjima koraljnih grebena ispušta između 6000 i 14.000 tona.

U središtu kritika su dvije kemikalije, ultraljubičasti filtri oksibenzon i oktinoksat, iako postoje i drugi zabrinjavajući sastojci. Havaji su zabranili te UV filtere od siječnja ove godine, a 2018. Palau je najavio šira ograničenja za kreme za sunčanje koje sadrže brojne kemikalije. I druge regije imaju slične zabrane.

Vezana vijest

Rostuhar Antartika

Corinaldesi je jedan od znanstvenika uvjerena u toksičnost mnogih krema za sunčanje. Proučava utjecaj kreme za sunčanje na morsko okruženje od početka 2000-ih.

"Nadahnula nas je činjenica da je u Meksiku, bilo zabranjeno koristiti proizvode za zaštitu od sunca prije ronjenja u vodu", kaže ona. "Meksikanci su primijetili da je to utjecalo na osjetljive oblike života ovih krhkih ekosustava", dodala je.

Corinaldesi i njeni kolege morski biolozi započeli su istraživanje u područjima koraljnih grebena diljem svijeta kako bi promatrali učinke kemikalija u kremi za sunčanje.

"Prvi put smo dokazali”, kazala je, da su neki filtri i konzervansi "uzrokovali potpuno izbjeljivanje koralja čak i pri vrlo niskim koncentracijama. Od tada smo nastavili s testiranjem nekoliko sredstava za zaštitu od sunca, uključujući neke 'ekološki prihvatljive' proizvode, na različitim morskim organizmima i otkrili smo da neki proizvodi od sunca uzrokuju abnormalnosti u embrijima i ličinkama", objašnjava.

To je uključivalo "nepovratna oštećenja" u razvoju morskih ježeva. Dodatni radovi, poput istraživanja koje je Downs objavio 2015., otkrili su da je oksibenzon poguban za ličinke koralja.

Vezana vijest

Grenland

Što koristiti umjesto krema za sunčanje?

Iako možemo misliti da malo kreme za sunčanje koje koristimo na plaži (a dermatolozi kažu da rutinski nedovoljno koristimo kreme za sunčanje) ne može imati veliki utjecaj u usporedbi s prostranstvom oceana, Downsova studija pokazala je da je oksibenzon imao štetan utjecaj koji se može prikazati u omjeru  kapljice koja utječe na prostor koji je velik kao šest i pol olimpijskih bazena.

"Bilo koje obalno područje, osobito ljeti kada su plaže prepune, ugroženo je, osobito u plitkim vodama gdje koncentracije krema za sunčanje mogu doseći relativno visoke razine", kaže Corinaldesi.

Umjesto da se namažete od glave do pete, stručnjaci predlažu traženje sjene i prekrivanje odjećom, a kremu koristite samo na manjim izloženim područjima kože.

Corinaldesi savjetuje ljudima da izbjegavaju proizvode koji sadrže oksibenzon, oktinoksat i oktokrilen. Također kaže da treba izbjegavati cinkov oksid nano veličine u mineralnim kremama za sunčanje, te preporučuje da potrošači kupuju kreme od neovisno testiranih marki.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!