Ostani doma
Novosti / Zanimljivosti

Rizik postoji

Istraživanje potvrdilo: Upotreba kanabisa povezana je s povećanim rizikom od srčanog udara

Istraživanje potvrdilo: Upotreba kanabisa povezana je s povećanim rizikom od srčanog udara
Shutterstock

Autori studije kažu da su korisnici kanabisa također pušili i cigarete te redovito konzumirali alkohol, što je sve moglo pridonijeti riziku od srčanog udara

Mlade odrasle osobe koje redovito puše kanabis vjerojatnije će doživjeti srčani udar od onih koje ne koriste drogu, pokazalo je novo istraživanje.

Nakon analize podataka više od 33.000 ljudi u dobi od 18 do 44 godine, znanstvenici su zaključili da je pušenje marihuane opasno za mlađe osobe koje nisu u dobi u kojoj je srčani udar obično opasna i vjerojatnija pojava.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Kako bi proveli svoju analizu, autori studije prikupili su podatke iz istraživanja čimbenika rizičnog ponašanja iz 2017. i 2018. koji sadrži podatke o upotrebi kanabisa među mladim osobama u SAD-u na uzorku od više od 30 tisuća pojedinaca.

Vezana vijest

Kanabis

Veza između rizika od srčanog udara i konzumacije marihuane

Njih 17,5 posto ih je nedavno konzumiralo kanabis, a većina ih tvrdi da ga je konzumirala najmanje četiri puta mjesečno, piše IFL Science.

Potvrđeno je da se kod 1,3 posto osoba koje su nedavno pušile travu stvorio rizik od srčanog udara, dok je kod samo 0,8 posto onih koji nisu konzumirali marihuanu nastao rizik od srčanog udara.

Autori studije kažu da su korisnici kanabisa također pušili i cigarete te redovito konzumirali alkohol, što je sve također moglo pridonijeti riziku od srčanog udara. 

"Utvrdili smo povezanost između nedavne uporabe kanabisa i srčanog udara", objasnio je autor studije dr. Karim Ladha. "Osim toga, ta je povezanost bila dosljedna u različitim oblicima konzumacije kanabisa, uključujući pušenje i druge metode, poput jestivih. To sugerira da u tom pogledu nijedan način konzumacije nije sigurniji od drugog", dodaje Ladha.

Općenito se smatra da jestivi proizvodi predstavljaju manji rizik po zdravlje od pušenog kanabisa, no istraživači kažu da bi ta pretpostavka mogla biti pogrešna. Kako bi istaknuli ovu točku, izdvajaju studiju slučaja koja uključuje srčani udar koji je izazvan lizalicom od kanabisa koja je sadržala visoku koncentraciju psihoaktivnog spoja tetrahidrokanabinola (THC).

Vezana vijest

Kanabis

Veza između rizika od srčanog udara i konzumacije marihuane također je bila znatno slabija kod onih koji su rekli da kozumiraju kanabis manje od četiri puta mjesečno, što sugerira da bi opasnosti mogla biti ograničena na redovne korisnike kanabisa.

Studija je ispitivala statističku korelaciju te se nije nastojala utvrditi uzročno -posljedična veza ili otkriti biološki mehanizmi rizika. Znanstvenici stoga ne mogu sa sigurnošću reći kako kanabis narušava kardiovaskularno zdravlje, iako nagađaju da "izloženost kanabisu može pridonijeti neusklađenosti između opskrbe i potražnje kisika u miokardu", što potencijalno može izazvati srčani udar.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!