Ostani doma
Novosti / Zanimljivosti

IGRA SVJETLOSTI

Svjetla gradova i svjetla zvijezda: Ova fotografija Zemlje s Međunarodne svemirske stanice kao da je iz SF filma

Svjetla gradova i svjetla zvijezda: Ova fotografija Zemlje s Međunarodne svemirske stanice kao da je iz SF filma
ESA/NASA–T. Pesquet

"To je borba između svjetla zvijezda i svijetla gradova" objašnjava Thomas Pesquet.

Svjetla gradova na okomito snimljenoj Zemlji, narančasti sjaj gornjih dijelova atmosfere koje bombardira solarni vjetar i zvijezde Svemira u pozadini čine ovu fotografiju koju je  s Međunarodne svemirske stanice snimio Thomas Pesquet, francuski astronaut koji je na ISS došao na svoj drugi let u svemir u travnju 2021. Fotografija je nastala 30. srpnja iz svemirske kupole odakle je već snimljeno puno prekrasnih fotografija Zemlje.

Gledajući u Zemlju, Pesqueta je posebno dojmila igra svjetlosti koju je stvorio čovjek i svjetlosti svemira koja postoji duže od čovječanstva, kako je napisao u postu na društvenoj mreži Flickr.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Ponekad se svjetla zvijezda bore s gradskim svjetlima za to tko je najsjajniji i najljepši", piše Pesquet. "Imam sreću što sam dobio priliku biti sudac."

(ESA/NASA–T. Pesquet)

Iako su slike svjetla grada iz svemira dosta česte, ova je posebna jer nam Pesquet ovdje pokazuje rijedak prirodni fenomen koji je vidljiv samo izvan Zemljine atmosfere. Narančasta svjetlost koja se proteže uz Zemlju je prirodna luminarna svjetlost koja se pojavljuje kada ultraljubičasta radijacija Sunca udara u molekule atmosfere, objašnjava Live Science. Zatim se te molekule međusobno sudaraju te pritom stvaraju poseban sjaj. Slično kao i kod polarnog svjetla, svaka molekula sjaji u različitim bojama, a narančasta boja dolazi zbog sudaranja atoma natrija oko 90 kilometara iznad Zemlje.

Takve fotografije je teško uslikati

Leteći 300-tinjak kilometara iznad Zemlje, ISS teško da je najpogodnije mjesto za fotografiranje, rekao je Pesquet.

Naime, gore je toliko mračno da zatvarač fotoaparata mora ostati otvoren što je dulje moguće kako bi snimio bilo koje od donjih svjetla.

Ovo su najljepše fotografije snimljene u svemiru: Beskonačnom prostranstvu koje nas okružuje!

 

Za to vrijeme fotograf mora držati fotoaparat što je moguće mirnije, što nije lak zadatak kada točka s koje snimate kruži oko Zemlje brzinom većom od 28.000 km/h. Očekuje se neki pomak u konačnoj slici, rekao je Pesquet.

"Sve to ide u rok službe u borbi sa zamršenosti svemirske fotografije", nadodaje Pesquet.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!