Ostani doma
Novosti / Zanimljivosti

veliki talenti

Kako je Sisak postao Berlin: 39 murala hrvatskih i svjetskih uličnih umjetnika tranformiralo grad. I to nije kraj

Grad koji se veže uz potres, industriju, metalurgiju, zagađen zrak - odjednom je postao velika otvorena galerija modernih uličnih umjetnika

Konačno lijepe vijesti iz sisačko moslavačke županije. Ako ste u posljednje vrijeme prošetali Siskom i ponekad digli glavu u vis - osim brojnih oštećenih zgrada od potresa, sigurno ste primijetili i brojne oslikane zgrade i murale. Grad koji se veže uz potres, industriju, metalurgiju, zagađen zrak - odjednom je postao velika otvorena galerija modernih uličnih umjetnika.

Sedam godina već postoji mural u Sisku pored glazbene škole. Još uvijek je na istom mjestu - ali ranjen u potresu. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Njegov autor, umjetnik i grafiter Slaven Kosanović Lunar - vratio se u Sisak i sada oživljava neke nove zidove.

"Sisak mi je vrlo specifičan grad jer je to prvi grad u kojem sam crtao izvan Zagreb, to je bilo '94 kad sam ovdje ocrtavao jedan unutrašnji prostor i kad sam čuo ponovno za angažman u Sisku, to mi je bilo wow", kaže Slaven.

Wow će biti i nova sportska dvorana. Prvi je ovo put da Lunar oslikava novu zgradu, a ne staru fasadu. Ogromna površina i veliki izazov za minijaturnog pauka, tako sam sebe opisuje Lunar. Plete mrežu i sve mora biti savršeno.  

"Čudnovati i prekrasni mural zove se I'm not, a robot je inspiriran ljudskom imperfekcijom. Prva ideja koja mi je bila u glavi je da je voo sportska dvorana i da želi predstavit nešto na što me sport asocira. To su onda male dinamične figure koje ne moraju ništa predstavljati, nemaju nikakvu drugu simboliku osim simbolike kretnje", dodaje.

"Bitno je to da iskažete svoju kreativnost"

Odavno ovaj industrijski grad nije siv. U sklopu Rethink festivala, Sisčani su u sedam godina dobili 39 murala. Svaki od njih ima svoju priču.

"Ovaj mural kojeg vidite iza mene, nacrtala je umjetnica Tea Jurišić. Ona je ovaj mural posvetila ovim specifičnim postcovid vremenima kada smo svi bili usmjereni na naše kuće. Prikazuje ljude koji pričaju, razgovaraju kroz svoje prozore", govori organizatorica festivala Alma Trauber.

I nisu crtali samo hrvatski ulični umjetnici. Nego i Meksikanci, Austrijanci, Španjolci. Organizatori ne misle stati na brojci od 39.  

"Festival je dao malo nadogradnju da ljude malo zadržimo, da ove postojeće zgrade  koje su i dalje ostale čitave - nije se apsolutno sve srušilo, imamo mi neke zgrade i kuće koje stoje i dalje, želimo taj prostor dodatno uz proces obnove, oplemeniti umjetnošću", dodaje Alma.

Dvorište škole umjetnošću su oplemenili sisački školarci. I oni su dio Rethink festivala. Uzeli su sprejeve u ruke i napravili remek djela. 

"Naučila sam raditi tehniku crtanja odnosno slikanja, dakle uzmem sprej i uzorak i onda napravim mali oblik", kaže Eva Zlovalić iz Siska.

"Nije bitna vještina, nije bitno vladate li vi akvarelom ili uljanim bojama, bitno je to da iskažete svoju kreativnost na bilo koji način", kaže organizatorica festivala Dahna Prskalo Peco.

Ako ste mislili da je Sisak depresivan ili tmuran, prevarili ste se. On je na putu da postane hrvatski Berlin. 

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!