Ostani doma
Novosti / Zanimljivosti

MOO LOO ZA SPAS PLANETA

Nijemci istrenirali krave na tutu. Na ludi plan hrvatski farmeri i veterinari kažu: 'Moguće je. Krave su inteligentne'

Navodno je lakše nego na to isto naučiti djecu. Uspjelo im je za samo 10 dana

Njemački znanstvenici imaju ludu ideju koja bi mogla značajno smanjiti zagađenje okoliša: trenirati krave da idu na tutu. Da, dobro ste čuli. Ne samo da imaju ideju, nego su krave uspjeli to naučiti.

Nazvali su to MOO - LOO trening. Svaki dan su vježbale 45 minuta i nakon 10 dana kravice su poslušno išle gdje su naučile. Znanstvenici su zaključili da uče jednako lako kao mala djeca, pomoću jednostavnih nagrada.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Stvar je u tome da je stoka jedan od najvećih zagađivača na svijetu, a kad već cijeli svijet ne želi prestati jesti steak i hamburgere, na ovaj način amonijak iz njihovoj urina i izmeta može se uloviti prije nego zagadi zemlju i vodu. Kristina Čirjak bila je na farmi, pa da vidimo što znaju hrvatske krave

Farmerica Marija Popović ima 70 krava i nijedna ne ide na toalet. Nuždu još uvijek obavljaju ovdje. Za tu specijalnu misiju nisu obučene, ali to ne znači da to ne mogu naučiti:

"Ma kakvi! Krave uopće nisu glupe, ali su one ovdje u zadnje vrijeme tvornica mlijeka i mesa, daju telad, a manje se radi na njihovim osjećajima. kada bi se poradilo na tome sigurno bi dobili odlične rezultate."

Naučile bi one ići same na zahod?

"Vjerujem da bi."

To je već naučilo 16 Njemica koje su znanstvenici istrenirali da idu na toalet. Obuka je trajala 10 dana. Svaki dan po 45 minuta. Za uspješno obavljeni zadatak su ih nagrađivali, a za mokrenje izvan zone "kažnjavali" prskanjem vodom od tri sekunde. Trening su nazvali MOO-LOO.

"Ja mislim da je sigurno moguće krave istrenirati. Ljudi kažu prljav kao svinja, glup k'o krava, to su uvriježene stvari koje su netočne. Ti danas sa sigurnošću možeš reći da se mačka, hrčak, pas, zamorac čak i male ove patuljaste koze (mogu naučiti) obavljati nuždu na mjestu gdje bi ti to želio. Krave su sigurno inteligentne, to se pokazalo već nekoliko puta", kazao je veterinar Saša Dujanović.

Inteligentne jesu, ali su i jedan od najvećih zagađivača okoliša. I baš iz toga razloga ih žele naučiti  da idu na wc i na taj način amonijak iz njihovoj urina i izmeta spriječiti da zagađuje zemlju i vodu. 

Prema podacima američke organizacije za hranu i poljoprivredu krave, svinje i ovce te ostale životinje su krive za 15 posto emisija stakleničkih plinova. Krave su kažu najgore s obzirom na to da ih je najviše. Prema procjeni ih je oko milijardu i pol. 

Da imaju svoju državu, bile bi treći najveći neprijatelj okoliša, odnosno zagađivač. Prvo mjesto drže Kinezi, drugo Amerikanci, a na trećem mjestu bila bi Kravlja država.   

"Što se tiče emisija stakličkih plinova koje dolazi iz sektora mesa i mliječnih proizvoda one su približno jednake kao i za sektor prijevoza. To je dosta šokatno, zato što zapravo znači da industrija hrane pridonosi klimatskim promjenama približno jednako kao i svi automobili, avioni i brodovi koje koristimo", objasnila je Petra Andrić iz Greenpeacea.

U Hrvatskoj su emisije stakleničkih plinova u poljoprivredi 2019. iznosile 2,69 milijuna tona i čine 11,42% ukupnih emisija. 

Krave koje idu na wc bile bi veliki korak za čovječanstvo i velik korak za krave. Iako znanstvenici kažu, da uče jednako lako kao mala djeca koja idu na tutu za krave bi trening mogao biti stresan. 

"Svako uplitanje i mijenjanje nikakvih normalnih načina ponašanja može imati posljedice, ali mislim da to ne bi bile neke koje se ne mogu kontrolirati. Mislim da se to može kroz 5 do 10 godina samo ako se promijeni pristup držanju životinja", rekao je Dujanović.

Mogu naučiti, kaže farmerica Marija, ali...:

"Ali ne bi ja radila eksperiment na njima."

Zašto?

"Ma, mislim da ne zagađaju toliko okoliš."

Zagađuju okoliš, ali zapamtite: nisu glupe i nisu jedini krivac za klimatske promjene - svi smo. 

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!