Ostani doma
Novosti / Zanimljivosti

Rudarenje modernog doba

Mali eksperiment RTL Direkta - koliko naši zastupnici znaju o kriptovalutama? 'Čuo sam za rudarenje... ugljena'

Bili smo i u Zagorju, tradicionalnom rudarskom kraju, da vidimo prate li Zagorci nove trendove u biznisu

Cijeli svijet priča o jako uspješnom rudaru kriptovalutama, gospodinu Goxxu. Dobro zarađuje, bolji je od mnogih koji se time bave profesionalno. E da, gospodin Goxx je hrčak.

Glodavac, sa zubom za biznis, pored svog kaveza ima i mali ured. Sam bira kojom valutom želi trgovati, sam bira tunel jedan je kupuj, drugi prodaj.

Sve transakcije odvijaju se prema željama gospodina Goxxa, makar on sam nije sve smislio. Iza njega su dva mlada NIjemca: šalili su se da bi bilo zanimljivo vidjeti hoće li hrčak bolje ulagati od ljudi. Još je smiješnije sada kada se saznalo da hoće. Ali upozoravaju ljude da njegove objave, jer naravno da hrčak ima i Twitter, ne treba shvaćati ozbiljno. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Cijela priča o gospodinu Goxxu, koji je bolji investitor nego ljudi zanimljva je zato jer, budimo iskreni, većina ljudi zapravo nema pojma o kriptovalutama, bitcoinima, da blockchain tehnologiju ne spominjemo. Premda smo se u Direktu stvarno trudili objasniti o čemu se tu radi.

Vezana vijest

Rudarenje modernog doba

Napravili smo zanimljiv eksperiment: otišli smo u Hrvatski Sabor i malo se raspitali o tome tko rudari, a tko je čuo samo za rudarenje željeza.

Bili smo i u Zagorju, tradicionalnom rudarskom kraju, da vidimo prate li Zagorci nove trendove u biznisu. Ispostavilo se da nisu popratili najnovije financijske trendove. Nisu znali ni što su kriptovalute niti znaju one najpoznatije - shibu, bitcoin, etherum, a ne znaju ni što je blockchain.

Vezana vijest

kripto valuta

Direktova mala kripto škola

Kad netko kupi kriptovalutu, to se sačuva u blockchain, a tu su transakciju potvrdili rudari. Ništa vam nije jasno? Pokušajmo ponovo.

Kriptovalute su digitalni novac, zapisi čuvani u digitalnoj bazi i on postoji samo na internetu. Blockchain služi kao glavna knjiga gdje se te informacije zapisuju. I tako blok po blok šifriranih podataka tvore veliki lanac.

Rudari se brinu da su transakcije uspješne, odnosno oni podatke obrađuju i zapisuju. Napomena, u ovom rudarenju sudjeluju računala i grafičke kartice.

Koliko su naši saborski zastupnici upućeni u najnovije trendove kripto rudarenja pogledajte u nastavku:

(Spoiler alert: Nisu znali puno više od stanovnika Zagorja)


 

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!