Ostani doma
Novosti / Zanimljivosti

rijetka pojava

FOTO Splitski znanstvenici snimili ogromnu meduzu: 'Ovako veliki primjerak nikad nismo vidjeli!'

FOTO Splitski znanstvenici snimili ogromnu meduzu: 'Ovako veliki primjerak nikad nismo vidjeli!'
Institut za oceanografiju i ribarstvo

Karakterizira je žuto-smeđi klobuk koji podsjeća na kompas, može narasti do 30 centimetara u promjeru, a lovke do 1 metra duljine

Sve češći stanovnik našeg Jadrana je chysaora hysoscella, poznata kao kompas meduza. Obali se približava u rano ljeto i dosta je rijetka pojava.

Radi se o vrsti je koja živi u obalnim vodama Atlantskog oceana i Sredozemnog mora. Pojavljuje se i u blizini obala Ujedinjenog Kraljevstva, Irske i Turske.

Vezana vijest

Meduza morska mjesečina (Pelagia noctiluca)

Znanstvenici kažu da ovakav primjerak još nisu vidjeli

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

U Marinskom zaljevu 9. listopada znanstvenici splitskog Instituta za oceanografiju i ribarstvo su prilikom istraživanja naselja posidonije susreli meduzu iz roda Chrysaora. S obzirom na to da u prosjeku naraste do 20 cm duljine i 6 cm promjera klobuka, ovaj je primjerak iznenadio i struku. Znanstvenici kažu da ovakav primjerak još nisu vidjeli.

Karakterizira je žuto-smeđi klobuk koji podsjeća na kompas, može narasti do 30 centimetara u promjeru, a lovke do 1 metra duljine. Ima 24 lovke koje su podijeljene u tri grupe po 8, piše Morski.hr.

Izvor: Institut za oceanografiju i ribarstvo

Ova vrsta meduze obitava pod površinom na dubinama 0-10 m, gdje lebdi i povremeno pliva. Kompas meduza u moru se orijentira i održava ravnotežu uz pomoć senzorskih stanica nazvanih statocisti, a pigmentirane mrlje omogućavaju meduzi percepciju promjene svjetlosti.

Centar za invazivne vrste upozorava da, ako naiđete na ovu vrstu, nikako joj se ne približavate i izbjegavate dodir jer može izazvati opekotine i žarenje. Ako vas slučajno ova meduza dotakne i opeče, prije svega treba izići iz mora i opečeno mjesto dobro isprati morskom vodom kako biste odstranili lovke. Mjesto treba ohladiti i namazati aloe verom ili sličnim gelom koji sprječava opeklinske promjene.

Važno je znati da se opečeno mjesto ne smije trljati ni ispirati slatkom vodom ili alkoholom. Na opečeno mjesto dobro je staviti ocat ili limunov sok jer će to spriječiti daljnje pucanje zaostalih žarnih čahura. Kao posljedica, odnosno uspomena na susret s meduzom, najčešće ostaje depigmentacija kože ili čak ožiljak.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!