Ostani doma
Novosti / Zanimljivosti

SPEKTAKULARAN PRIZOR

Kraj Trogira meduza duga tri metra! Ronilac za Direkt: 'Zapravo nas je ugodno iznenadila svojom gracioznošću u moru'

Ronioci Instituta za oceanografiju i ribarstvo koji su je snimili kažu kako nije neuobičajeno da ova vrsta pliva i u našem moru

S velebitskih visina idemo do jadranskih dubina. Velika, tri metra duga meduza snimljena je jučer kod Trogira. 

Ronioci Instituta za oceanografiju i ribarstvo koji su je snimili kažu kako nije neuobičajeno da ova vrsta Kompas meduze pliva i u našem moru, ali da ovako veliki primjerak nikad nisu vidjeli. Pri tome znanstvenici upozoravaju da nije ni bezopasna.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Kako obično pliva blizu površine mora upozoravaju da joj se ne približavate jer vas može jako opeći. Inače ova meduza se hrani planktonom, a prirodni neprijatelj su joj morske kornjače.

Oceanograf Ante Žuljević koji ju je snimio za Direkt objašnjava kako je susret izgledao.

"Prilikom ronjenja u Marinskom zaljevu susreli smo neubičajno veliki primjerak meduze. Imao je promjer klobuka oko 20 cm, dužine usnog otvora preko metar i lovke tanke kao kosa, sigurno preko 3 metra dužine. dakle iznimno veliki primjerak koji nas je zapravo ugodno iznenadio svojim oblikom i svojom gracioznošću u moru", govori Ante Žuljević s Instituta za oceanografiju i ribarstvo i dodaje:

"Meduza, zove se još i kompas meduza zbog svog izgleda klobuka međutim zovu je i kopriva meduza jer navodno može jako opeći. ona uglavnom peče sa svojim tankim lovkama koje su u ovom slučaju imale dužinu preko 3 metra koji su tanki poput kose i zapravo vrlo teško gnjiju u vodi. Međutim koliko mi znamo, malo je slučajeva da je ova meduza nekoga opekla pogotovo zato što je zapravo ona  vrlo rijetki stanovnik našeg podmorja", kazao je Žuljević za RTL Direkt.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!