Ostani doma
Novosti / Zanimljivosti

u punom sjaju

Nakon 1629 dana napokon obnovljen zagrebački Oktogon: Pogledajte kako izgleda najdraži prolaz Zagrepčana

Nakon 1629 dana napokon obnovljen zagrebački Oktogon: Pogledajte kako izgleda najdraži prolaz Zagrepčana
Patrik Maček/PIXSELL

Prolaz Oktogon nalazi se u prolazu nekadašnje Prve hrvatske štedionice u zagrebačkom Donjem gradu

Nakon puna 53 mjeseca završena je obnova najpoznatijeg zagrebačkog prolaza Oktogon. Tijekom vikenda su uklonjene i posljednje skele u prolazu koji povezuje Cvjetni trg i Ilicu pa se Oktogon konačno može vidjeti u punom sjaju.

Prolaz Oktogon nalazi se u prolazu nekadašnje Prve hrvatske štedionice u zagrebačkom Donjem gradu. Cijela je zgrada izgrađena prema projektu hrvatskog arhitekta Josipa pl. Vancaša. Unutar zgrade, po uzoru na druge europske gradove, izgrađen je i Oktogon, prvi zagrebački natkriveni pješački prolaz sa središnjom staklenom kupolom i vitrajima.

Vezana vijest

Potraga

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Tijekom trajanja radova Oktogon je cijelo vrijeme bi prohodan i građani su mogli posjećivati trgovine koje su bile okružene skelama.

Izvor: Patrik Maček/PIXSELL

Javni natječaj za nedavno završene radove raspisan je 2015. godine. Planirano je da će projekt vrijediti dva milijuna kuna. Dodatno, Grad Zagreb je u listopadu prošle godine objavio da će obnova biti skuplja zbog dodatnih troškova sanacije oštećenja uzrokovanih potresom u prolazu Oktogon. Troškovi su procijenjene vrijednosti 2.1 milijuna kuna.

U travnju 2017. godine gradonačelnik Milan Bandić najavio je da će radovi trajati 12 mjeseci no zapravo su trajali 53 mjeseca, ili 1629 dana. Radovi su kasnili pune tri i pol godine. 

oktagon

 

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!