Ostani doma
Novosti / Zanimljivosti

Plijesan, dobra ili loša?

Ako se meso ne suši pravilno, dobra plijesan koja daje okus, miris i izgled, postaje puna otrovnih tvari, upozorio HVI

Ako se meso ne suši pravilno, dobra plijesan koja daje okus, miris i izgled, postaje puna otrovnih tvari, upozorio HVI
RTL

Hrvatski veterinarski institut navodi da je riječ o mikotoksinima, koji utječu na krvožilni, probavni, dišni sustav i kožu. Kad je plijesan penicilin, a kad otrov?

Hrvatski veterinarski institut poslao je upozorenje domaćim proizvođačima mesa. 

U velikoj analizi suhomesnatih proizvoda, otkrili su da su delicije domaćih OPG-ova energetski kvalitetne, ako se jedu u pravoj mjeri, ali i da mogu postati potecijalno opasne za zdravlje zbog loše plijesni. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Je li plijesan na slanini penicilin ili je otrov, odgovor ima Irena Pirjać.

Ako se meso ne suši u pravilnim uvjetima, dobra plijesan koja mu daje okus, miris i izgled, postaje opasna, puna otrovnih tvari mikotoksina, upozorili su s Hrvatskog veterinarskog instituta, nakon što su uzorkovali 270 suhomesnatih proizvoda domaćih OPG-ova.

"Ti proizvodi često zriju kroz duže vrijeme. Pršuti naročito, koji zriju ponekad i 12 mjeseci. Ili recimo kuleni koji duže vremena također zriju. Dakle, postoji opasnost da se u takvim proizvodima kroz taj period dugog zrenja pojave toksini koji su naravno štetni za zdravlje ljudi", kazala je Jelka Pleadin, voditeljica laboratorija.

Mikotoksini u hrani, nakon duže konzumacije, utječu na krvožilni, probavni, dišni sustav i kožu. Iako je plijesan većinom dobra, kupci najčešće kada je vide, ne razmišljaju dvaput što će s proizvodom.

Cijeli prilog pogledajte ovdje:

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!