Ostani doma
Novosti / Zanimljivosti

nužan oprez

Opasna tropska spolna bolest hara Europom. U naprednom stadiju uništava tkivo ljudskih genitalija. Stručnjaci poručuju: Muškarci pripazite!

Opasna tropska spolna bolest hara Europom. U naprednom stadiju uništava tkivo ljudskih genitalija. Stručnjaci poručuju: Muškarci pripazite!
Pixabay

Na početku se na upalnim žarištima formiraju crvenkasti čvorići, koji onda relativno brzo nestanu. Ali onda se u njihovoj blizini počinju pojavljivati čirevi.

Bolest zvana donovanoza manifestira se kroz formiranje čireva na genitalijama, iako se može dogoditi i kod muškaraca i kod žena, bolest se pojavljuje dva puta češće kod muškaraca. Ta spolno prenosiva bolest može rezultirati destrukcijom inficiranog tkiva ako se nakon upale ne provede odgovarajuća terapija, a za pojavu bolesti je odgovorna bakterija Klebsiella granulomatis, piše DW.  

Bolest se primarno pojavljuje u zemljama poput Indije, Papue-Nove Gvineje, u središnjoj i sjevernoj Australiji. Iako je do sada u Europi bila prilično rijetka neki liječnici iz Velike Britanije sada upozoravaju na moguće širenje ove infekcijske bolesti. U toj je zemlji naime uočen porast broja registriranih slučajeva donovanoze.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Na početku se na upalnim žarištima formiraju crvenkasti čvorići, koji onda relativno brzo nestanu. Ali onda se u njihovoj blizini počinju pojavljivati čirevi. Kad ih se dodirne, oni počinju krvariti. Mogu se pojaviti na raznim dijelovima tijela, ali uglavnom u području genitalija.

Ako se infekciju ne uoči u ranoj fazi, odnosno ne tretira već na samom početku, pojavljuju se i gnojne otekline, a na koncu bolest uništava tkivo. Vrijeme inkubacije se razlikuje. Između infekcije i pojave donovanoze može proći između tjedna i 16 tjedana.

 

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!