Ostani doma
Novosti / Zanimljivosti

RASTE POTRAŽNJA

Purica za Božić, odojak za Novu godinu, no jeste li znali koje su životinje na meniju idući tjedan za Martinje?

Prosječni Hrvat na godinu pojede oko 65 kilograma mesa, od čega najveći dio otpada upravo na perad - 17.4 kilograma

Patke uživaju na slobodi, pokraj svog jezerca, no već za tjedan dana mogle bi završiti kao ručak ili večera za Martinje. Od ovakvog scenarija sigurno neće pobjeći guske. Na farmi koju je posjetila ekipa RTL-a do prije nekoliko dana bilo ih je 300, a sada su sve spremne za pećnicu. 

"U ovo doba godine je dobra potražnja. Kupuju ih i kroz godinu, ali sad je vrhunac, špica za Martinje. Jedno i drugo je dobro kad je uzgojeno ovak na prirodni način. Jedu samo kukuruz i ječam i stalno su vani, od jutra do večeri, na friškom zraku", ispričao je za RTL Ivan Ščuric, vlasnik OPG-a.  

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Cijena je ista kao lani, za guske 70 kuna po kilogramu, a za patke 50. 

Vezana vijest

Jabuka Idared: aromatična jabuka za svačije nepce

Kao što smo mi danas među patkama tako je prema legendi Sveti Martin bio među guskama. Pokušavao se sakriti i izbjeći imenovanje za biskupa no guske su ga svojim gakanjem odale pa su za kaznu postale glavno jelo za Martinje, a po običaju, tko nema za gusku, taj dan pojede patku.

Inače, prosječni Hrvat na godinu pojede oko 65 kilograma mesa, od čega najveći dio otpada upravo na perad - 17.4 kilograma.  Velik dio mesa i dalje dolazi iz uvoza, a stanje oko domaće proizvodnje je sljedeće. Najviše se uzgajaju tovljeni pilići. Prošle godine bilo ih je nešto više od  9.213 tisuća komada, 317.000 više nego godinu prije. U plusu, barem blagom, još se jedino drže patke, njih je lani bilo 52.638, što je 514 više nego 2019.

Vezana vijest

opg ćordaš

Purani su i dalje drugi po uzgoju, no sve ih je manje. Lani ih je bilo 480 973, a to je 30 000 manje nego godinu ranije. Guske postaju rijetkost, lani ih je uzgojeno nešto manje od 12 000, oko 4 i pol tisuće manje nego 2019.

"Treba imati imanje, puno prostora, hrane, ma briga je oko toga. Neko si misli to pustiš vani i to je to. Ne, to je briga 5,6 mjeseci s tim i to stalno. Dok su mali, treba ložiti vatru, grijati...", priča Šćuric.

No, trud se na kraju ipak isplati jer svaka guska koju Uzgoje nađe svoga kupca. 

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!