Ostani doma
Novosti / Zanimljivosti

IPAK MOGU ZAJEDNO

Rusi i Amerikanci zajedno će istraživati Veneru, pripreme će trajati i desetak godina

Rusi i Amerikanci zajedno će istraživati Veneru, pripreme će trajati i desetak godina
NASA

Temperatura na površini planeta je nekoliko stotina stupnjeva Celzijusovih zbog katastrogalnog efekta staklenika, ali znanstvenici imaju ambiciju prikupiti i uzorke tla

Rusija je postigla dogovor o istraživanju planeta Venere u zajedničkoj misiji sa SAD-om, rekao je čelnik ruske svemirske agencije Roskosmos Dmitrij Rogozin u intervju u u usbotu u emisiji Soloviev Live na YouTubeu.

"Dogovorili smo se s Amerikancima o zajedničkoj misiji na Veneru", rekao je Rogozin, dodajući da će zajedno lakše prihvatiti izazov i s ekonomskog i s tehničkog stajališta.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Rusija planira poslati sondu Venera-D na Veneru u studenom 2029. godine. Misija je u početku bila planirana kao rusko-američki pothvat. Prošle je godine, međutim, Roscosmos rekao da će misija Venera-D biti samostalan nacionalni projekt i da se ne očekuje da će privući značajniju međunarodnu suradnju, prenosi eurasiantimes.

Rusija također namjerava poslati misiju istraživanja Venere u lipnju 2031.godine i još jednu u lipnju 2034. kako bi se proučila atmosfera planeta i, moguće, prikupili neki uzorci tla.

Vezana vijest

Mars

U lipnju je glasnogovornik NASA-e za Sputnik rekao da je američka svemirska agencija spremna razgovarati o daljnjim planovima za istraživanje Venere s Rusijom.

SAD planira dvije misije na Veneru s lansiranjem koji se očekuje u vremenskom okviru 2028-2030.  Planiraju sondu spustiti u Venerinu atmosferu. U drugoj misiji sonda će  kružiti oko planeta i koristit će radar sa sintetičkim otvorom koji može prodrijeti u oblake koji inače skrivaju površinu planeta pa ne može vidjeti što je na tlu Venere. 

(Ilustracija/NASA helikopter)

"Takve probleme je lakše rješavati zajedno korištenjem talenata naših znanstvenika", rekao je Rogozin, ali nije naveo kada bi misija mogla biti pokrenuta.

Venera je inače najbliži planet Zemlji i ima sličnu veličinu, ali je obavijena gustim oblacima i zbog katastrofalnog učinka staklenika na površini je temperatura od nekoliko stotina Celzijevih stupnjeva.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!