Ostani doma
Novosti / Zanimljivosti

zarazio ih čovjek

Dva lava iz zagrebačkog Zoološkog vrta zaražena koronavirusom! Imali su kliničke znakove bolesti

Dva lava iz zagrebačkog Zoološkog vrta zaražena koronavirusom! Imali su kliničke znakove bolesti
Luka Stanzl/PIXSELL

Ovo je prva potvrda bolesti u bilo koje vrste životinja u zoološkom vrtu u Hrvatskoj od početka pandemije

Kod dva lava iz zagrebačkog Zoološkog vrta potvrđena je danas zaraza covidom, izvijestili su iz Ministarstva poljoprivrede. 

Lavovima su uzeti uzorci izmeta i brisa nosa, a pozitivne životinje uzorkovane su radi pojave kliničkih znakova bolesti te epidemiološke poveznice s COVID-19 oboljelom osobom. Ovo je prva potvrda bolesti u bilo koje vrste životinja u zoološkom vrtu u Hrvatskoj od početka pandemije.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Za sada, navode u Ministarstvu, prema tumačenjima Svjetske organizacije za zdravlje životinja (OIE), nema dokaza da kućni ljubimci imaju značajnu ulogu u širenju virusa SARS-CoV-2 na ljude te se stoga rizik od širenja bolesti na ljude smatra vrlo niskim.

Bez obzira na to što nema epidemioloških pokazatelja da kućni ljubimci sudjeluju u širenju infekcije na ljude, i dalje se preporuča da osobe za koje postoji sumnja ili u kojih je potvrđeno da su oboljele od COVID-19 izbjegavaju bliski kontakt sa svojim kućnim ljubimcima te brigu o istim povjere drugoj osobi do ozdravljenja.

Također se preporuča primjena dobre higijenske prakse i nošenje zaštitne maske za lice. Životinje vlasnika  zaraženih virusom COVID-19 trebale bi se držati u zatvorenom prostoru, sukladno epidemiološkim mjerama koje se primjenjuju i na oboljele osobe. Također, pri rukovanju i njezi životinja potrebno provoditi osnovne higijenske mjere uključujući pranje ruku nakon rukovanja i boravka s životinjama, hranom za životinje, kao i izbjegavanje ljubljenja, lizanja od strane životinja ili dijeljenja iste hrane.

 

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!