Ostani doma
Novosti / Zanimljivosti

Obrana Zemlje

Letjelica od 500 kg će se sa 24.000 km/h zabiti u asteroid: Promijenit će mu brzinu 1 mm/s. Ali to može spasiti Zemlju

Letjelica od 500 kg  će se sa 24.000 km/h zabiti u asteroid: Promijenit će mu brzinu 1 mm/s. Ali to može spasiti Zemlju
RTL

Popularni hrvatski astronom objasnio je zašto se NASA 'zabavlja' gađanjem asteroida na udaljenosti od pola milijarde kilometara polutonskom letjelicom

Američka svemirska agencija NASA lansirala je prvu letjelicu koja će se zabiti u asteroid, a sve kao vježba obrane Zemlje. Neće ga uništiti, nego mu samo promijeniti putanju. Ako se misija pokaže uspješnom, čovječanstvo bi moglo imati šansu protiv asteroida koji bi mogli prijetiti životu na zemlji. Za RTL Danas Matija Mlinarić.

Direktor NASA-e Bill Nelson: "Ovaj sudar će dovesti do male promjene putanje asteroida. Trebao bi se jako udaljiti od Zemlje ako bi mu ona bila putu."

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Asteroid u koji će se brzinom od 24.000 km/h zabiti NASA-ina letjelica DART zapravo je satelit koji kruži oko mnogo većeg asteroida. No, ova igra u svemiru, tvrde stručnjaci ne može završiti kobno za Zemlju. 

Znanstvenici su do sada otkrili oko 10.000 asteroida promjera većeg od 140 metara, potencijalno opasnih, a vjeruju da ih ima još barem toliko koje nisu otrkili.

Prije udara iz sonde veličine frižidera, teške 500 kilograma trebao bi se osloboditi  satelit talijanske svemirske agencije koji će snimati uništenje i njegove posljedice. Zahvaljujući tim snimkama i daljnjim promatranjima utvrdit će se je li letjelica uspjela u svojoj zadaći i pomaknula asteroid za jedan stupanj.

"Ako ne uspije, onda su potrošili 300 milijuna dolara bez potrebe", kazao je popularni hrvatski astronom Ante Radonić u studiju RTL-a:

"Međutim, mislim da su male šanse za neuspjeh. Letjelica ima jedan jedini pravi instrument, to je jedna dobra kamera i tom kamerom će letjelica početi snimati asteroid koji je cilj, mjesec dana prije dolaska. Cilj je da računalo na letjelici, pomoću snimaka s kamere, točno odredi položaj asteroida, i to će obogućiti precizno gađanje."

A kad ga pogodi?

"On (asteroid) će doživjeti promjenu brzine od samo pola milimetra u jednoj sekundi. To je neznatna promjena brzine. No, u tom trenutku asteroid će biti udaljen pola milijarde kilometara od Zemlje", kazao je.

"To je važna promjena brzine, koliko god mala. Ako ga vi otkrijete nekoliko godina prije nego što pogodi Zemlju, mala promjena brzine učinit će da promaši Zemlju nekoliko godina kasnije. Ali je važno takav asteroid otkriti nekoliko godina ranije", objasnio je.

Što se događa kad se asteroid ne otkrije na vrijeme, ilustrirao je primjerom meteorita iz Čeljabinska prije nekoliko godina, koji je došao iz pravca sunca i nije ga se moglo uočiti, a na tlu, po gradu, počinio je ogromomne štete, čak i bez da je direktno pogodio sam grad. 

"Nekoliko je opservatorija na svijetu koji prate da li nas što ugrožava. Nema od poznatih objekata nikakve ugroze, ali ne znamo što sve ima tamo okolo gore", ukratko je objasnio kakvo je trenutno stanje asteroidne prijetnje po Zemlju.

Što se tiče svemirskog smeća u Zemljinoj orbiti, kojega se nakupilo već užasno puno, kazao je:

"Mi na Zemlji nemamo neku realnu opasnost (od toga), ali imate opasnost po skupe satelite koji mogu biti oštećeni ili uništeni (krhotinama)."

Cijeli razgovor s Antom Radonićem možete pogledati ovdje:

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!