Ostani doma
Novosti / Zanimljivosti

Ćelavost

Zamislite da ste filmske zvijezde godinama gledali onakve kakvi su im geni doista? Direkt razbija tabu presađivanja kose

Cijena transplantacije nije mala, može se penjati i do 30 tisuća kuna. Postoje i jeftinije opcije, najčešće u Turskoj i na Balkanu

Transplantacija kose. Postupak koji mnogi taje, nekidan je urbi et orbi priznao Toni Cetinski. Objavio je fotografije postupka, koji je kaže trajao 10 sati.

Nezgodna je stvar ta ćelavost, neki se s njom teško nose, neki je skrivaju, ali boljom metodom od tupea svakako se pokazala upravo transplantacija kose.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Neke od najvećih holivudskih faca, kao što su Matthew McConaughey, Mel Gibson ili  Jude Lawu, skrivaju svoju ćelavost. A zamislite da ste zadnjih desetak godina gledali holivudske zvijezde onako kako su njihovi geni zapravo odlučili i bez intervencija.

Da, ćelavost, za neke je nelagodna pojava, ali za svakog trećeg muškarca realnost!

"Ono već polako osjetiš da pada, za sada je dobro. Realno je, kad vidiš da krene padati, na ćelavo i gotovo", kaže Goran Marinković iz Zagreba. 

Smanjuje li se muška privlačnost kad oćelavite? Ne, baš suprotno! Neki ćelavi muškarci su još više privlačniji.

I Toniju Cetinskom očito nije bilo svejedno kakav mu je odraz u ogledalu pa je ovih dana svoje tjeme počastio novim dlačicama. Podijelio je to na društvenim mrežama i pohvalio se da ne boli.

Vezana vijest

Alec Baldwin

Kako se to radi?

Pa smo se i mi zaputili kod njegove doktorice, saznati kako se to radi i je li doista bezbolno?

"To je FUE metoda transplantacije kose u kojoj vadimo jedan po jedan folikul. Nakon što se da lokalna anestezija, najčešće u stražnjem dijelu glave, gdje se najviše vadi, specijalnim instrumentima manjim od milimetra se uzima jedan po jedan folikul. To su
nakupine dlaka koje rastu zajedno i u prosjeku su jedna do dvije dlake u folikulu", kaže estetska kirurginja Ana Maletić

Nekoliko tisuća eura i pet do deset sati kasnije, novo tjeme je spremno za rast. Najmodernija je to metoda transplantacije kose, kažu i bezbolna pa sve više muškaraca odlaze po novu staru frizuru.

Sandi je influenser koji je svoju transplantaciju odradio u Istanbulu. Turska je jedna od zemalja gdje svi hrle po novu kosu. Već u kasnim 20-ima frizura mu nije bila postojana. A onda kako se bližio dan vjenčanja, odlučio se počastiti.

"To je tabu tema o kojoj ljudi imaju predrasude, smatraju da su ne znam što, a ne znaju da si za deset dana kao nov", kaže influenser Sandi Pego

Kosi treba do 12 mjeseci da se pokaže u punom obujmu, ali Sandi je već nakon osam mjeseci, više nego zadovoljan volumenom.

"Kod mene je specifično što je na pojedinim dijelovima ispadala kosa i iza. Da sam ja bio proćelav, zakon, super, a ovako drž ne daj. Išao sam zakrpati te rupe", kaže Pego. 

Rijeđenje kose je normalno, iako se nije svima lako pomiriti s odlukom majke prirode. Psiholozi kažu, ćelavljenje može biti šok.

"To se ne može spriječiti, a čovjek se užasava da ne može spriječiti promjenu. S druge strane nisu opterećeni da imaju škembitis jer to društvo ne osuđuje, ni drugi muškarci, a kosa je ipak neka druga stvar", kaže psiholog Igor Čerenšek

Vezana vijest

rječnik

Muškarac bez kose ostaje bez muškosti

I nije Mel Gibson bez veze rekao da muškarac bez kose ostaje bez muškosti. Pa nakon toga transplantirao kosu. Društvo neke standarde ima, unatoč brojnim glatkim poznatim glavama koje su ćelavost smjelo prihvatili.

Na pitanje kako on gleda na to, je li teško kao muškarac i psiholog odvojiti objektivno i subjektivno, Čerenšek odgovora: "Ja mislim da idem u tom smjeru, samo rijetki vide, koji me gledaju odozgo. Bit će to težak proces prilagodbe. Jedno je kad sam bio sportaš ćelavi na Olimpijskim igrama, ovo nije brijem, a narast će, ne ovo više neće narasti. Bit će izazovno kao i za svakog muškarca."

Izazovno je, pa je i interes sve veći priča nam doktorica Maletić. Kao jedna od pionirki za pitanja kose, ugostili smo je u Direktu prije četiri godine. Od tada se interes itekako povećao, a kosu sve češće presađuju i žene. Traže se svakakva rješenja.

"PRP terapija gdje izoliramo faktore rasta iz krvi, pa su tu i matične stanice, ali i specijalni punjači, odnosni fileri. Tu je i laserska terapija, ovaj je segment doista u posljednje četiri godine itekako se razvio", kaže estetska kirurginja Maletić. 

Cijena transplantacije nije mala, može se penjati i do 30 tisuća kuna. Postoje i jeftinije opcije, najčešće u Turskoj i na Balkanu. I tu ima svega, treba dobro provjeriti kliniku u koju idete, priča nam doktorica. I Sandi je odradio domaću zadaću prije puta u Tursku.

"Ja sam im sve objasnio i rekao da ako bude nešto loše, ja ću ti sve objaviti i shvatili su to ozbiljno. Evo mogu se pohvaliti da su 84 glave od drugog mjeseca došli baš preko mene", kaže Pego. 

Bez obzira je li presađena, bujna ili nepostojeća, bitno je kako je nosite, ne koliko dlaka brojite. 

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!