Zanimljivosti / Kultura i zabava

Muzej osjeta

Ovakav muzej Splićani još nisu vidjeli: Izloške možete njušiti, dirati i slušati

Ovakav muzej Splićani još nisu vidjeli: Izloške možete njušiti, dirati i slušati
Vijesti.hr

Nećete moći ništa okusiti, ali možda i bolje jer je prolazak kroz jednu crvotočinu u muzeju za želudac prilično velik izazov

U Splitu se otvorio Muzej osjeta, prvi takav u Hrvatskoj, gdje izloške možete njušiti, dirati i slušati. Ne možete ništa okusiti, ali možda i bolje jer je prolazak kroz jednu crvotočinu u muzeju za želudac prilično velik izazov. 

Crvotočina i čudne instalacije po zidovima, ovakav muzej Splićani još nisu vidjeli, a još će im biti draži kada, kao lajtmotiv, prepoznaju upravo svoj grad.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Prva aluzija na Split dočekat će vas odmah pri ulasku u Muzej osjeta, poznata ulica "pusti me proći". Ljubazna voditeljica posjetiteljima će pojašnjavati svaku instalaciju, a spremna je i na interakciju.

"U labirintu ogledala će te se izgubit u svojim odrazima", rekla je Rebeka Knajz Završki, voditeljica izložbe.

Takozvana Kutija s mirisom funkcionira na sljedeći način. Dakle, prvo je otvorite kako bi miris mogao izaći tu, zatim pomirišete, a zatim pogledate što je to konkretno što ste pomirisali.

Poslije mirisa pseće kakice nos možete osvježiti mirisom vjetra, a gotovo svaka prostorija idealna je kulisa za fotografiju ili za edukaciju.

"U ovoj prostoriji posjetitelji će upoznati arheološku i prirodnu baštinu Jadranskog mora, a moći će i nahraniti Sredozemnu medvjedicu", pojašnjava voditeljica izložbe.

Što na fotografiji izgleda puno bolje. Mnogo je toga u muzeju što će vam i u živo prevariti oči, a to je, naravno i bio cilj.

"Mi smo na zabavan i razumljiv način željeli našim posjetiteljima predstaviti što su to ljudski osjeti i kako oni nastaju. Cijeli muzej je interaktivan te će naši posjetitelji biti ponukani da istražuju", kaže Tea Prga Kovačević, voditeljica Museum of senses.

U sobi zvanoj More iluzija vaš će vid i percepcija biti testirani na brojne načine. Tako ćete u jednom trenutku izgledati kao patuljak dok ćete već u sljedećem trenutku izgledati kao da ste viši od Dina Rađe.

Kada se oči umore, vrijeme je za uši koje možete testirati vlastitim umijećem.

Nakon ovog ogromnog napada na vaša osjetila, dođe vam da se malo i odmorite, međutim u ovom muzeju ni to nije baš konvencionalno.

Zapravo u ovom muzeju ništa nije konvencionalno, zapravo ovo uopće i nije muzej, a upravo je to ono što ga čini zabavnim.

Izdvojeno

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!