Ostani doma
Zanimljivosti / Kultura i zabava

DOBRA ENERGIJA

Jednu uzmi, jednu ostavi: Kako na Korčuli knjige pored mora zbližavaju ljude

Jednu uzmi, jednu ostavi: Kako na Korčuli knjige pored mora zbližavaju ljude
Facebook/Narodna knjižnica Blato

Ljeto uz knjige savršena je kombinacija, a knjižnica uz samo more ravna je snu

Da sanjaju, možda se čini onima koji na plaži Veli žal u Prižbi na Korčuli već nekoliko dana uživaju u novootvorenoj prvoj solarnoj plažnoj knjižnici u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

Knjižnica je samoodrživa, a osim knjiga različitih žanrova na različitim jezicima prilagođenih svim dobnim skupinama pruža i mogućnost punjenja mobitela. Knjige se posuđuje bez naknade, na principu BookCrossinga.

Prva solarna knjižnica na Korčuli po principu BookCrossing (Facebook / Narodna knjižnica Blato) 

Podsjetimo, riječ je o svjetskom pokretu izraslom na ideji da knjige treba osloboditi, pomoći im da s polica iskorače u svijet. Temeljen na principu darivanja i slobodne razmjene, ovaj pokret, koji službeno traje 18 godina, odlično pokazuje koliko kreativnost i entuzijazam mogu biti zarazni, a pridonosi i popularizaciji čitanja.

Pokretač BookCrossinga je Ron Hornbaker, koji je uz pomoć supruge Korui te kolege i kolegice Bruce i Heather Pedersen započeo razmjenu knjiga po uzoru na internetske stranice za praćenje jednokratnih fotoaparata i novčanica.

Inicijativa je vrlo brzo izrasla u međunarodni pokret s velikim brojem aktivnih članova i članica, a zahvaljujući njima te brojnim volonterima i volonterkama diljem svijeta koji populariziraju ovaj pokret u svojim sredinama - više od 11 milijuna milijuna knjiga traži svoje čitatelje u više od 140 zemalja dok se broj aktivnih bookcrossrera bliži dva milijuna.

  • Znate li što je BookCrossing? 

Otvorena knjižnica u Krku

BookCrossing funkcionira vrlo jednostavno, a radi po principu da se na javnim mjestima ostave knjige s porukom – PROČITAJ ME! - koja ukazuje na to da ta knjiga nije izgubljena, nego je tamo ostavljena sa namjerom. Nakon čitanja knjiga se prosljeđuje dalje i time se nastavlja lanac čitateljske razmjene.

Njegov značaj i potencijal prepoznala je Nacionalna i sveučilišna knjižnica te ga već niz godina aktivno promovira uz podršku Ministarstva kulture i potiče njegovo širenje i u narodne knjižnice i druge prostore.

Moguće je i pratiti putovanje knjige koja je ušla u BookCrossing i to pomoću identifikacijskog broja upisanog u naljepnicu (BCID - BookCrossing ID, dakako uz pretpostavku da novi čitatelj ili čitateljica taj broj upiše na službenoj stranici BookCrossinga i tako javi da je knjiga kod nje ili njega.

Narodna knjižnica Blato, koja stoji iza priče o ovoj knjižnici u Prižbi, u projekt je i krenula u skladu s Nacionalnom strategijom za poticanje čitanja te su u suradnji s Turističkom zajednicom Općine Blato podigli i turističku ponudu, a sve to zahvaljujući Ministarstvu i Dubrovačko-neretvanskoj županiji te Općine Blato na financiranju projekta.

Prva solarna knjižnica na Korčuli po principu BookCrossing (Facebook / Narodna knjižnica Blato) 

Važno je istaknuti i da su doprinos dali i radnici brodogradilišta Radež, koji su izradili postolje za ovu plažnu knjižnicu.

Kućica za knjige

Dodatan je to doprinos promicanju pismenosti i ljubavi prema čitanju te vrijednosti i važnosti društvenoga zajedništva, kao što smo već pisali kada smo govorili o BookCrossingu, ali i o još jednom sličnom vrlo zanimljivom i važnom međunarodnom projektu pod nazivom Little Free Library.

Izgledom nalik na kućice za ptice, kućice za knjige koriste se na sličan način – svi zainteresirani slobodno se mogu poslužiti knjigama koje su im na raspolaganju, ali mogu i obogatiti postojeću malu zbirku - dodavanjem novih naslova.

Iako ima onih koji isključivo uzimaju knjige ili ih nadomještaju svime i svačime, u Hrvatskoj su se dosad kućice za knjige i ostale male knjižnice na otvorenom pokazale vrlo omiljenima te se sve više općina i gradova uključuje u obje inicijative koje ne samo da zbližavaju knjige i ljude, nego i čitatelje međusobno.

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!