Zanimljivosti / Kultura i zabava

MALO LIJEPIH VIJESTI

Bivša vojna bolnica u srcu Zagreba postala prava glazbena oaza: Pogledajte kako sad izgleda!

Prostor koji je godinama propadao postao je škola s tri koncertne dvorane, devet učionica i desecima vježbaonica

Nakon virusa, recesije i seksualnog nasilja potrebne su ljepše i vedrije teme. U vrijeme kada se Vlada hvali kako iz godine u godinu povećava proračun za obranu, oprema vojsku i kupuje oružje, rijedak je slučaj da se jedan vrijedan vojni objekt preobrazi u odgojno-obrazovni kompleks.

Upravo se to dogodilo u samom srcu Zagreba! Bivša vojna bolnica od gotovo 4500 četvornih metara u Vlaškoj ulici ovih je dana postala dom Glazbenog učilišta Elly Bašić.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Prostor koji je godinama propadao  postao je škola s tri koncertne dvorane, devet učionica i desecima vježbaonica za mlade pijaniste, violiniste i učenike svih ostalih instrumenata.

Od 1861. do raspada bivše države u Vlaškoj 87 bila je vojna bolnica, a nakon toga do 2002. Ured za izbjeglice. Posljednjih dvadsetak godina - straćara u strogom centru grada. Sada su se u nju uselili klaviri, violončela, gudala i 850 učenika Glazbene škole Elly Bašić.

"Sve je lijepo obojeno, zidovi i sve. Najviše mi se sviđaju projektori i sjedalice, udobno je. Lijepo se osjećam u novim učionicama", kaže učenik Luka Varga.

Dobili su tri dvorane, devet učionica i 33 vježbaonice s akustičnim stropovima i izoliranim prozorima, da krivim notama i taktovima ne uzrujavaju susjede. Glazbenici su novu zgradu čekali 55 godina.

"Budući da sam bila učenica ove škole i ušla sam u Mlinarsku s 15 godina... recimo 35 godina sve skupa. Moj radni vijek je 25 godina i ovo je dugoočekivano i ostvarilo se na sreću svih nas bivših učenika i sadašnjih naraštaja", kaže  profesorica Irena Markulin.

Učenici i njihovi nastavnici još se gube po hodnicima tražeći svoje učionice u ovom velikom kompleksu. Ali, ne žale se jer su se prije gubili po gradu.

"Ove godine djelovali smo na sedam lokacija što nam je organizacijski bilo teško za održavanje kvaliteten nastave. Ovo svima olakšava i sretni smo", zadovoljna je Mirela Buchberger Karlo, ravnateljica Glazbenog učilišta Elly Bašić.

Da bi vojna bolnica dobila novi izgled, pobrinuo se Grad Zagreb - uložen je 31 milijun kuna, od čega 85 posto iz europskih fondova.

I nisu dobili samo nove prostorije, novi su i instrumenti. Neki klaviri bili su stari i raštimani, najstarijem je više od 30 godina. Bivša vojna bolnica postala je prava glazbena oaza, a u obnovu uskoro ide i ostatak ovog kompleksa.

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!