Parlamentarni izbori 2016

macan i skoko za rtl direkt

'Mostu će nakon ostavke Milanovića biti teže ucjenjivati jer neće moći jedno jutro otići kod jednih, drugo kod drugih'

Što kažu Božo Skoko i Krešimir Macan, čuli smo sinoć, ali svaki dan čujemo nešto novo pa su u RTL Direktu prokomentirali i današnju situaciju

Dan poslije izbora svi su sve komentirali osim ekipe iz Mosta. U lanjskim pregovorima najtvrđa politička opcija ove godine odlučila je biti još tvrđa. Nema pregovora dok se ne ispune njihovi uvjeti. Takav stav su u HDZ-u zasad odbili, a nije se svidio ni predsjednici Republike. 

Ali se zato u Živom zidu već vide prve rupe. Ivan Vilibor Sinčić je već prvog dana izgubio jednog zastupnika - nitko ne zna gdje je Hrvoje Runtić. Ako ga netko vidi, neka odmah javi, može i u inbox.

Što kažu Božo Skoko i Krešimir Macan, čuli smo sinoć, ali svaki dan čujemo nešto novo pa su u RTL Direktu prokomentirali i današnju situaciju.

Ovo je dobro za Milanovića, najbolje za SDP i njega osobno da sačuva svoj dignitet, ali i spasi situaciju

Božo Skoko

Je li veća vijest pobjeda Andreja Plenkovića ili ostavka Zorana Milanovića? 

Macan: Trebalo bi biti ili jedno ili drugo, ali je Milanović ukrao show, glavna je vijest na naslovnicama.

Skoko: Nakon sinoćnjeg obraćanja Milanovića, to sigurno nitko nije očekivao. To nije bilo priznanje poraza sinoć, već je zvučalo kao da će kombinirati s HDZ-om, ali kad je prespavao noć, očito je zbrojio da nema izgleda sastaviti koaliciju. Ovo je dobro, najbolje za SDP i njega osobno da sačuva svoj dignitet, ali i spasi situaciju. 

HDZ se nakon pada Karamarka jako brzo presložio, može li to sada i SDP i o čemu ovisi? 

Macan: Isto bi trebali upravo zbog lokalnih izbora jer kampanja već kreće. Vidjeli smo kakvi su pojedini rezultati u manjim sredinama. To je ono što moraju - čim prije organizirati.

Skoko: To će ići dosta teško jer će za razliku od HDZ-a biti jako puno kandidata i svi će tražiti priliku da se dokažu, sigrno će im trebati tri mjeseca.

Po vama, tko je sada favorit za novog šefa SDP-a? Netko iz kruga Milanovićevih suradnika ili ekipa oko Komadine koja je već jednom pokušala?

Skoko: Kad je netko već bivši u stranci, onda ostanu pod povećalom i njegovi suradnici. Bojim se da njegovi najbliži, ako se ne ograde od njega, imati minus na izborima. Zoran Milanović je bio dosta nepoznato lice kad se dokopao mjesta predsjednika, možda i sada ima takvih.

Mala izlaznost je dovela do toga da Most i Živi zid imaju jedan mandat više. Imamo masu nezadovoljnih birača na ljevici na koje nitko nije obratio pozornost

Krešimir Macan

SDP-ova koalicija je osvojila čak 100.000 glasova mnje nego lani, a HDZ-ova oko 64.000 manje, Most 115 tisuća manje, a Živi Zid ima samo 22.000 glasova, što mu je donijelo 7 mandata više.

Macan: Mala izlaznost je dovela do toga da Most i Živi zid imaju jedan mandat više. Imamo masu nezadovoljnih birača na ljevici na koje nitko nije obratio pozornost.

Jesu li za to nezadovoljstvo krive akrobacije Milanovića?

Macan: Ima svega pomalo. HDZ je jedina stranka koja ima kontakt sa članstvom, imaju dobro članstvo i uvijek s njima pričaju. U anketama imaju sve dobne skupine. SDP je po RTL-ovim anketama izgubio mlade (otišli su Živom zidu i Mostu) i ostali su stariji.

A ima 60 tisuća birača srpske nacionalnosti kojima vjerojatno nisu sad potrčali.

Skoko: Ono što smo čuli je prebacivanje krivnje na birače - nisu osviješteni, oni su ovakvi, oni su onakvi. Ili se glasuje zbog dojma ili se drugi nisu potrudili prikazati pravo stanje stvari.

Ova se situacija olakšava Mostu jer ne moraju plesati između jednih i drugih

Božo Skoko

Most će izgleda bit ključan kao i lani. Je li ova situacija u SDP-u malo slabi poziciju Mosta u pregovorima?

Macan: Bit će teže ucjenjivati jer neće moći jedno jutro otići kod jednih, drugo kod drugih. Morat će pregovarati s Plenkovićem koji ima slabije opcije, ali ima plan B. 

Skoko: Ova se situacija olakšava Mostu jer ne moraju plesati između jednih i drugih. SDP se bavi sam sa sobom, priznali su da nemaju ozbiljnih šansi za sastavljanje koalicije i mogu svu kvalitetu pregovora usmjeriti prema HDZ-u. Tim više što HDZ ima više alternativa koje se otvaraju.

Može li si Most priuštiti da opet bude taj partybrejker?

Kada bismo išli u roku pola godine ili bliže opet na izbore, mislim da bi bili kažnjeni svi oni koje bi birači prepoznali kao odgovorne

Božo Skoko

Skoko: Mislim da bi to bilo prerizično. Vidjeli smo da gomila birača uopće nije izišlo na izbore i to je jedna osveta zbog situacije u kojoj smo se našli. Kada bismo išli u roku pola godine ili bliže opet na izbore, mislim da bi bili kažnjeni svi oni koje bi birači prepoznali kao odgovorne.

Živi Zid se zasad ponaša kao da ih nije nikakva briga za sudjelovanje u vlasti, ali ima li tamo slabih karika na koje HDZ može računati kao što je svojedobno bilo u Mostu?

Macan: Igra se na tu kombinaciju da postoji mogućnost da izleti netko, tipa HNS iz Narodne koalicije sada kada nisu dobili izbori, pa da se tu kombinira nešto.

Nisam pristaša nikakvih teorija zavjere, ali u tako kratkom roku odlazak Tomislava Karamarka i Zorana Milanovića, dakle dvije najveće prepreke za veliku koaliciju, je li to tek slučaj?  

Skoko: Mislim da je vrijeme sazrelo za jedno novo vrijeme sazrelo za situaciju na hrvatskoj političkoj sceni, a Most je možda bio samo okidač da se neke stvari pokrenu, najprije u HDZ-u, a sada i u SDP-u. Ja bih rekao da ovim izborima postoje neke posljedice - imamo nove likove na vrhu najvećih stranaka, dolazi sve stabilniji Most - veterani odlaze.

Vi ne možete više spajati umjetne glasove, ako nemate kontakt s narodom

Krešimir Macan

Uz Milanovića, scenu napušta Radimir Čačić, Branimir Glavaš, potom se na preferencijalnim glasovima pokazalo da su neki sami sebi dali veću težinu nego što je imaju kod birača. Jesu li ova dva kruga izbora neki svojevrsni purgatorij, čistilište politike i političara kakve smo dosad imali?

Macan: Mislim da je to promjena o kojoj govori Božo. Vi ne možete više spajati umjetne glasove, ako nemate kontakt s narodom.

Skoko: I ne možete dvaput prodavati istu priču.

Da čujem vaše oklade, novu saborsku većinu ćemo imati u roku dva tjedna, dva mjeseca ili nikad, tj. novi izbori?

Skoko: Mjesec dana.

Macan: Između dva tjedna i mjesec dana.

Izdvojeno

Vezani članci

Reci što misliš!