Potraga

potraga o ivici todoriću

Uspon i pad Todorića: kako je od najvećeg poduzetnika na Balkanu postao najtraženiji bjegunac

Nacija se podsjeća kako je Todorić postao najveći poduzetnik na Balkanu koji je na vrhuncu moći zapošljavao gotovo 60.000 ljudi. No, pad je bio brži od uspona - prošlu Novu godinu slavio je kao neokrunjeni kralj regije, a 2018. bi mogao dočekati iza rešetaka

Bio je najmoćniji čovjek na Balkanu. Voljeli su ga i političari i sportaši, ali i djeca koju je znao pomagati. I savjetovati.

“Onaj ko je uspješan dobar, ko je marljiv, da mu se to vraća. Naravno ovaj puta idu ipak djeca koja su bolja u nastavi, koja su dosegla bolje rezultate.”, govorio je Ivica Todorić u travnju 2004. godine.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

A kad je mali Ivica krenuo u školu živio je u Božjakovini. Nekadašnji dvorac Drašković 70-ih je bio dom Todorićevih. U ovom stanu živjeli su tata Ante, majka Mira, kći Jadranka i sin Ivica, prisjeća se Andrija koji je 60-ih stigao u Agrokombinat.

“Djeca ko djeca se igrala, sastajala, onaj išli su u školu normalno i on i sestra mu Jadranka!”, prisjeća se Andrija Copić.

Agrokombinat je tik do dvorca imao poljoprivrednu proizvodnju koju je vodio Ivičin otac Ante.

“Da nije bilo njega, po meni, ne bi vala ni bilo Agrokombinata. On je imao svoje savjetnike, sposobne ljude…”, kaže Andrija.

Prije nego su ga doslovno svi upoznali, mali je Ivica bio poprilično nestašan, no nitko mu to, kažu u Kloštar Ivaniću nije uzimao za zlo, jer njegova je obitelj, ondje svima pomagala. Sam Ivica Todorić često se vraćao zapadnoj Moslavini iz koje je i krenuo njegov poslovni uzlet.

„Onda je pozdravljao. Uvijek. A tako i otac mu. Jednoć je došao tu sa svojima vozačima, s kime, ja sam bila na dvoru, on ih je zaustavio, i ušao k meni u dvorište mene pozdraviti. Ne mogu reći ništa zla.“, rekla je susjeda Kata Kožić iz Kloštra Ivanića.

Radoholičar, kakvim ga opisuju, kaže, samo je jednom od 1976. bio na godišnjem odmoru.

"Budući da sam lovac, jedne godine išao sam u Afriku na dvanaest dana. Na žalost, morao sam se radi posla vratiti sedmoga dana. Tada sam prvi i jedini put bio na nekom drugom kontinentu. Nikad nisam bio ni u New Yorku, ni u Americi, ni u Kini“, rekao je Todorić.

Loviti je vježbao još u ranom djetinstvu, no nisu svi zbog toga bili sretni.

Otprilike pola stoljeća kasnije Ivica Todorić postao je svuda jednako rado viđen gost. Vlasnik Agrokora, jednog od najjčih koncerna u jugoistočnoj Europi  na vrhuncu moći težio je gotovo tri milijarde i 400 milijuna kuna osobne imovine i bio praktički nedodirljiv.

Ipak, još 2000., kad je već dugo koračao "s nama kroz život" i počeo se širiti na susjedna tržišta, u intervjuu Vjesniku požalio se da živi uz pomoć tatine mirovine.

“Da ja ne primam plaću, da mi ne rade sin i kćer i da tata nema penziju teško bih u današnje vrijeme izvukao kraj s krajem", govorio je Todorić.

Kasnije će poput plemstva iz kakve bajke, Todorićeva obitelj živjeti u dvorcu kojemu su pristup imali samo oni koji su se navodno morali obvezati da će sve što ondje čuju, vide ili dožive zadržati za sebe.

Ipak, ženski dio dinastije Todorić s kamerama nije imao problema.

“Mislim da svaki dan trebamo proživjeti punim plućima i da savki dan trebamo donositi odluke, a ne samo na novu godinu, to je samo jedan dan u godini.”, rekla je Iva Balent 2009. godine.

Iva Balent bila je direktorica marketinga koncerna,a zajedno sa suprugom Hrvojem koji je obnašao dužnost izvršnog potpredjednikaza centralnu nabavu i usluge koncerna i troje djece živjela je u jednoj od dvije rezidencije uz centralni objekt Kulmerovih dvora. Oboje radoholičari, uvijek su isticali da slobodno vrijeme žele provoditi s njima. Iva je priznala da je ponekad toliko umorna da im pusti svoj glas snimljen preko telefona.

“Pa znate šta, jučer sam nazvala moju kćer, na moru su i ja kažem hvala Bogu da vas imam jer da nemam vas ja bih svaki dan bila minimalno do osam u uredu. Kad oni odu na more ja sam od 9 ujutro do osam navečer u uredu”, kazala je Iva Balent prošle godine.

Iva je i po obitelji, i po funkciji i po pripadala hrvatskom jet setu, od svih u obitelji bila je najbliže onom što bi se moglo nazvati poslovni celebrity.

Nije stoga čudno što su joj najbliže prijatelji  bil bivša manekenka Iva Balaban, Hrvoje i Andrea Čermak te dizajnerica Aleksandra Dojčinović koje je često ugoščavala i u svojoj vikendici Čarobna šuma u Gorskom Kotaru. Među njima je bila i pjevačica Severina na čijoj je svadbi bila.

Za rođendan je poklon ipak bio konkretniji - skupocjene čizmice. Iva je modna dodađanja nerijetko  posjećivala u društvu bratove djevojke - bivše srpske manekenke Milice Mihajlović.

“Super se slažemo, da, Iva je jedno veliko srce ima jedan divan odnos i toplinu prema svima, super je stvarno.”, govorila je Milica Mihajlović prije dvije godine.

Milica Mihajlović nevjenčana je supruga Todorićeva mlađeg sina Ivana, koji je bio predsjednik Agrokorova Nadzornog odbora. Oni su više bili u Srbiji nego u Hrvatskoj. Braća Torodić oduvijek su bili skloni ljepoticama pa je Ivan. između ostalog, ljubovao i s pjevačicom Lanom Jurčević. Samozatajni stariji sin Ante koji je bio dopredsjednik koncerna oženio se za neakadašnju miss hrvatske Martinu Novosel.

Martina i Ante imaju utroje djece i živjeli su u drugoj dvije rezidencije Kulmerovih dvora. Poput oca, Ante se rijetko odmarao.

Kad je postao najmoćniji čovjek u državi, slobodno je vrijeme najčešće provodio vili Kastelo u Medveji i na sada već ovršenoj Smokvici, otoku kod Rogoznice za koji nije plaćao koncesiju, pa je u 11 godina državi ostao dužan najmanje 36 milijuna kuna, ali je zato ondje navodno ugostio bivšeg ruskog predsjednika i sadašnjeg premijera Dmitrija Medvjedeva.

“Glavni objekti su jako lijepi i dobro očuvani, unutra nisu zatečene mnoge pokretnine već samo onaj namještaj koji je popisan (blic) Pomoćni objekti su u dosta derutnom stanju, nisu zaključani i vjerojatno se nisu upotrebljavali”, izjavila je Gordana Juričev Šprljan u rujnu, ovršiteljica Općinskog suda u Šibeniku.

Od Smokvice do Medveje moglo se i jahtom i helikopterom koji se sada prodaju za oko 3 milijuna eura ne bi li se barem malo smanjio dug od preko 40 milijardi kuna. I 24 metarska jahta i helikopter - u odličnom su stanju doznajemo iz prve ruke, a kako i ne bi kad je Jana u 11 godina plovila samo 79 dana. 

Najvažnije poslovne odluke Ivica Todorić donosio je iz ovog tornja, hranitelja oko 60 tisuća radnika iz Konzuma, Jamnice, Leda, Belja, Tiska, Zvijezde i još 60-ak tvrtki koje prodaju hranu i piće.

Ukupno, Agrokor je u Hrvatskoj, Sloveniji, Bih, Srbiji, Crnoj Gori i Mađarskoj bio vlasnik 143 kompanije u kojima je imao veće ili manje udjele, a kupovao ih je - na kredit.

Za prvi kredit, Ivica Todorić morao je navodno založiti ovu, bakinu kuću.

Ubrzo je postao miljenik banaka i kredite je lako dobivao, pa čak i onaj za Mercator zbog kojeg je morao podići hipoteku i na Kulmerove dvore.  Iako je ona kasnije skinuta, za Todoriće je to bio veliki rizik.

“Todorić je ipak jedinstven čovjek. Ja ću sada reći za sebe,nikad nisam za sebe takvo nešto govorio, tko je napavio nešto što sam ja napravio?”, kazao je prije tri godine Ivica Todorić.

“Ja sam od prvog dana znala da će moj muž uspjeti,jer on što god je krenuo,što si je god zacrtao za cilj,on je, do današnjeg dana,uvijek mu se sve ostvarilo.”, rekla je tada njega supruga Vesna Todorić.

Presretan zbog kupnje o kojoj je navodno odlučio upravo na ovoj klupici, u miru opatijske vile, Todorić, 2014. nije mogao ni pretpostaviti da će mu taj zalogaj biti prevelik.

“Očekivanja su da ću ja sve razoriti i uništiti. Ja sam za Mercator svoje novce dao,kad ja ne bih uspio sve bi mi otišlo do đavla. Nitko ne može volit Mercator više od mene!”, rekao je Ivica Todorić.

No, velikoj ljubavi unatoč, ruka mu se ipak zatresla kad je taj kredit podizao vrtoglavih 600 milijuna eura u ruskoj Sberbanci.

“Netko veli todorić zadužen, gubici nema para .... ,gubici nema para … moje bilance, bilance moje kompanije najveći svjetski analitičari su imali u rukama zadnjih 6 mjeseci, njih stotine”, govorio je Todorić.

I bili su. Sve dok šuškanja kako je Todorić veliki neplatiša, nisu postala i službena početkom ove godine, kad je objavljeno da je Merkator prošlu godinu završio s gubitkom od gotovo 73 milijuna eura.

Kada su Rusi preko veleposlanika u Zagrebu  poručili da je finacijska slavina zatvorena - sve je bilo jasno.

Kasnije, u vrijeme povjerenika Ramljaka, doznalo se i stanje na računu.

Svjestan je da će sada, pred državnim odvjetništvom i sam morati krenuti ispočetka, no najmoćniji čovjek Balkana vjerojatno računa na utjecaj koji je godinama bio bez premca, na sposobne odvjetnike, ali i na ustaljenu sudsku praksu u Hrvatskoj, gdje najveće ribe mahom slobodno plivaju, a manje obično stradaju.

Moglo bi se dogoditi da slučaj Agrokor postane hladan tuš za sve osim za Ivicu Todorića.

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Najgledaniji video

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!