Potraga

Iznude i prijetnje

'Visokopozicionani HDZ-ovac je od mene tražio novac': Prozvani političar tvrdi da je to laž

'Kada sam odbio dati mito, uništen mi je posao', tvrdi poduzetnik Claude Jambrušić pred kamerama Potrage

Zagrebački poduzetnik Claude Jambrušić, koji je u medijima često bio proglašavan kao fiktivni stočar i mešetar državnim zemljištem, tvrdi: "Josip Đakić je u dva je navrata od mene pokušao iznuditi novac".

Prvi je put, kaže, tražio dva milijuna kuna. Drugog puta, ove godine uoči Velikog petka, tražio je, navodi Jambrušić, milijun i pol. Kad je svjedok koji je s njim razgovarao pitao: "Što ako on nema te novce?", Đakić je dodao: "Neka zavuče ruku u džep svog kuma".

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Prozvani Josip Đakić, dugogodišnji saborski zastupnik, jedan od prvih ljudi veteranskih udruga, moćnik virovitičkog kraja, čuvar HDZ-ove tvrđave u tom kraju, kaže da je zgrožen ovim optužbama. "To je laž, nikada to nisam napravio i nikada ne bih tražio novac. Poručuje: "Provjerite tko je taj čovjek koji me proziva i kako se proteklih godina okoristio potporama za krške pašnjake!"

Ovaj slučaj, koji traje već nekoliko godina, uključuje tri ministra poljoprivrede koji su u tri godine pet puta mijenjali uvjete nekog natječaja, tisuće hektara krških pašnjaka, milijune potpora iz europske blagajne. U novom obratu pojavljuje se ime saborskog zastupnika i teške optužbe za navodno reketarenje. 

Saborski zastupnik Josip Đakić susreo se poslovnim partnerom Claudea Jambrušića 2017. u Pitomači. Pred kamerom  Potrage, Jambrušić opisuje taj susret kao prvi pokušaj iznude.

"Krenulo na neformalnom druženju u Pitomači gdje su bili moji partneri i tada se Đakić s jednim partnerom izolirao pa mu je, pokazujući nedovršeni objekt, hotel u Pitomači, rekao da mu treba hitno dva milijuna kuna. Na to je moj partner reagirao i rekao da da će porazgovarati sa mnom." 

Jambrušić je prenesenu poruku čuo, te je prema njegovim riječima odbio dati dva milijuna kuna. Kaže da je njegovo 'ne' prenio svjedok. Jambrušićev poslovni partner tražio je od Josipa Đakića intervenciju kod ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića, budući su u to vrijeme kasnile isplate potpora za pašnjake, a ministar mijenjao pravilnik.

Đakić tvrdi da je s Jambrušićevim poslovnim partnerom u tom trenutku samo htio raspraviti što je prava istina o broju grla koje su pravilnikom pripisane na pašnjacima.

"Tolušić mi je tada kazao: 'Jopa, to je kemija! Oni ubiru milijunske poticaje, a nemaju stoke'."

Jambrušić, koji se poziva svjedoke kaže da je pokušaj iznude odbio, te da nastavlja bitku pravnim sredstvima, najavljuje tužbu protiv onih koji su njegovom projektu namijeni poslovnu štetu.

Cijelu priču pogledajte u videu.  

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Reci što misliš!