Potraga

lažna dokumentacija

'Ovo je atak na Slavoniju koja dobiva priliku': Kako je Požega postala prvi grad pod istragom DORH-a

Zbog navodne prevare s državnim potporama, Požega bi mogla postati prvi grad pod istragom

Požega - slavonski biser Zlatne doline, grad Dobriše Cesarića, Borisa Hanžekovića i Andrije Štampara. Ujedno i vjerojatno prvi grad pod istragom DORH-a. Razlog je pomoćna dvorana požeške osnovne škole. Na nju je utrošeno 6, 6 milijuna kuna - od čega milijun europskog novca. Upravo je i to ono što državno odvjetništvo istražuje.

"Dobit informaciju tada od nadležnih institucija. Jedino je valjda Ministarstvo graditeljstva odgovorilo ono u roku od 24 sata. Grad smo čak prijavljivali i povjerenici za informiranje jer jednostavno niste mogli dobiti odgovore na pitanja koja su vas zanimala. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Onda kada ne možete dobiti odgovor na ono što vas zanima, onda vas to krene još više škakljat", priča nam Tamara Puač koja je odnedavno nezavinska gradska vijećnica. Nakon 15 godina u HNS-u u SDP je otišla, kaže, zbog koaliranja s HDZ-om. U SDP-u je ostala.

"Do 14.7.2018. kada me je g. Bernardić izbacio iz SDP-a jer sam podigla kaznenu prijavu protiv njega zbog  krivotvorenja dokumentacije i instaliranja svog poltrona za predsjednika županijske organizacije", kazala je Puač.

Za gradonačelnika Požege u svemu nema mutnih poslova

Kazneno je i prijavila i gradonačelnika, pročelnicu, izvođača radova i nadzornog inženjera zbog sumnje u krivotvorenje računa. Jer, kako je prvi otkrio Telegram, Ugovor za obavljanje poslova Grad je s izvođačem radova potpisao 14.12. Prijevremena situacija za izvršene radove po kojoj se oni naplaćuju - stigla je 15.12 u 8 i 30 ujutro.

"U tom trenutku kada je bila naplaćena situacija nije bilo apsolutno ništa. A gradilište je prijavljeno tek 4 dana od izdavanju prijevremene situiacije", tvrdi Puač. Iako tada na gradilištu nije bilo ništa - danas je tu planirana pomoćna dvorana. Gradonačelnik Darko Puljašić kaže: sve što smo trebali napraviti - napravili smo, a sporniam računom platili smo samo materijal - tu nema mutnih poslova.  

"To će se utvrditi, vidjet će oni stručnjaci koji se razumiju u graditeljstvo, koji se tim poslom bave će vidjeti da ne piše to, to je stavka koja nije do kraja pročitana i mi ćemo to dokazati i utvrditi. Nije ništa plaćeno što je izrađeno, plaćena je samo dobava materijala", tvrdi Puljašić.

'Ovo je atak na Slavoniju koja dobiva priliku'

U prijevremenoj situaciji spominje se dobava i polaganje armaturnih mreža i šipki od rebrastog čelika, kao i zidarski radovi, rušenje i demontaža, nabavka i ugradnja električnih instalacija. Sve je to koštlo milijun kuna S PDV-om. 

"Ne možemo proći tu stavku jer nemate svu dokumentaciju, nije tražena. Meni je žao i što državno odvjetništvo nije tražilo svu dokumentaciju, a sada ćemo imati prilike pokazati svu, gdje se vidi što je odrađeno jer ovo je jednostavno atak na dobar projekat, atak na Slavoniju koja dobiva priliku", tvrdi Puljašić.

Pravi radovi počeli su u siječnju 2018. godine - objašnjava ravnateljica. Gotovo mjesec dana nakon što su novci isplaćeni. No - dok nas je - zajedno sa svojim šefom - provodila po novoizgrađenom dijelu škole - rekla je da ni ona u ovome ne vidi ništa sporno. 

"Radovi su završili krajem 8. mjeseca. Tako da smo 3.9. uselili u novi prostor. Nikada nismo imali tako brze i ekspeditivne izvođače. To je, zaista, u vrlo kratkom roku i vrlo kvalitetno napravljeno. Krajem 8 mjeseca smo imali tehnički pregled, odmah nakon toga je uslijedila uporabna dozvola. Komislija Ministarstva je obišla prostor i dala zeleno svjetlo za korištenje", tvrdi ravnateljica.

Pod istragom i izvođači radova

Vještakinja za graditeljstvo Melita Bestvina tvrdi - ovo je građevinska situacija za izvršene radove. I iako se priprema armature ne mora raditi na gradilištu - ostale stvari se trebaju.

"Ostali radovi su priprema gradilišta, ograda, projekt iskolčenja, geodetski elaborat, dobava kontejnera za gradilište. Znači te pripreme neke koje su uobičajene kada se otvara gradilište", tvrdi Bestvina.

Gradilište koje je prijavljeno 3 dana nakon naplate svih ovih stvari. Uz gradonačelnika, Grad i pročelnice za komunalne djelatnosti - pod istragom su i izvođač radova tj. direktor L Projekta, i nadzornji inženjer. Oni su zajedno radili u drugoj građevinskoj tvrtki - Presoflex.

"Domagoj Stojaković je do 2013. ili 2014. radio u Presoflexu. Onda je otvorio Ured ovlaštenog nadzornog inženjera. A sada imamo situaciju da je poso dobio L Projekt, čiji je direktor radio u Presoflexu", tvrdi Puač.

'Tvrtka koja je dobila posao izvrsno ga je odradila'

Niti nadzorni inženjer niti direktor Josip Lukić nisu htjeli razgovarati s nama. L projekt je relativno mlada tvrtka koja posluje od veljače 2017. Samo 9 mjeseci od osnivanja - dobivaju posao od preko 13 milijuna kuna.

"U javnom natječaju nigdje ne stoji ograničenje da tvrtka treba biti stara 3 dana, 10, 30 godina ili 50. Ono samo što ja mogu posvjedočiti da je ova tvrka koja je dobila posao, da ga je izvrsno odradila", tvrdi gradonačelnik Puljašić.

Što o svemu misli Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije - nismo uspjeli doznati jer nam o tome nisu htjeli ništa reći. Kako jedan grad može biti pod istragom - pitali smo odvjetnika Branka Šerića

"Prvi put čujem da grad odgovara. Prvi put čujem za tako nešto. Ali apsolutno je moguće, tvrdim i potrebno. Zakon o kaznenopravnoj odgovornosti pravnih osoba zapravo je slijedio pristupne pregovore EU. Dakle, da se izbjegne mogućnost da se tobože u ime šireg interesa vrše kaznena djela", tvrdi Šerić.

Ono za što DORH istražuje aktere ove priče je tzv. subvencijska prevara. "Ne treba doći do štete. Kod subvencijske prevare. Dovoljno je da se lažno prikažu neke činjenice onome koji odobrava subvenciju. Dakle sam taj postupak je kažnjiv", objašnjava Šerić. Tako Grad može biti kažnjen novčano, ali i zabranom korištenja subvencija.

Skandal za skandalom

Inače, ovo nije prvi put da se ime gradonačelnik Požege provlači kroz medije. Prvo je osuđen, pa  oslobođen zbog zapošljavanja svojeg kuma u Domu zdravlja. "Ne mogu ništa reći, uistinu išlo je sve po zakonu. Sud je donio pravomoćnu odluku, nije došlo ni do rasprave u tom slučaju. Bilo je sve u skladu sa Zakonom", tvrdi Puljašić.

Također, izbio je i skandal oko zapošljavanja u gradskom kazalištu. Devetero zaposlenih, od kojih niti jedan nije glumac, pridružila se četvrta tehničko scenska djelatnica. "Djelatnica koja je otišla, ako se ne varam, sporazumno i koja je dobila otpremninu od kazališta se vraća ponovno na izmišljeno radno mjesto kao djelatnik kazališta", tvrdi Puač.

"Pa mi smo mali grad, ovdje svaki svakog pozna, ja mislim da samo onaj čovjek koji je najbolji, u tom trenutku bi se natjecao i pobjedio bi. Radi korektno i pošteno svoj posao, a sada čiji je, za koga će glasati - njegova djela govori o njemu. Ne vidim razlog zašto od ovog predivnog grada radimo grad slučaj, ovo je podmetanje nepotrebno", tvrdi gradonačelnik Puljašić.

Je li podmetanje ili se tu stvari zaista nisu odigrale kako treba - odlučit će DORH za otprilike 6 mjeseci. 

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Potraga

Reci što misliš!